Вашингтон в Париж

За републиканската кауза и демократичните принципи

Историята на една статуя на площад „Йена“

Както се знае, в Париж може на всяка улица да видиш някоя забележителност, на всяко кръстовище да се сблъскаш с шедьовър. Приближавайки площада „Йена“, видях конник във военна униформа, издигнал високо френското знаме. Помислих, че е някой от генералите на Великата армия на Наполеон, отличил се в битките с прусаците при Йена.

Имената на наполеонови генерали изпълват голяма част от картографския план на града, но никой в днешна френетично републиканска Франция не си помисля да променя имената на улици и площади. Историческото любопитство ме заведе до самия монумент, където с известна изненада видях да се издига гордо генерал, но не наполеонов и не френски, а един от бащите на републиканската идея - американеца Джордж Вашингтон. Френското знаме беше допълнително закачено на върха на сабята му - може от някой радетел на френско-американската дружба, може от местен патриот или от обикновен шегаджия.

Но интересното е, че никой не го сваля вече дълго време, ако се съди по избледнелите цветове и раздърпаните краища. Внучка ми също обърна внимание на несъответствието. Разказах u накратко за близостта, която свързва двете страни от времето на изграждането на независимите, републикански Съединени щати, за помощта на Франция, за статуята на Свободата, за парижкия период на Томас Джеферсън и Бенджамин Франклин...

Подчертах, че дори и да са имали понякога различия в международните позиции и дори противоречия, Франция и САЩ ще останат винаги свързани като най-здрави световни стожери на републиканската кауза и демократичните принципи и права, установени от Републиката. Аз лично до такива паметници не заставам твърде близо за снимка, за да не бие на очи колко съм дребен. Не пред паметника, пред личността. Такива като Вашингтон отдавна няма дори и в най-напредничавите републики, а са толкова нужни в наше време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения