Вашингтон и Мексико се споразумяха за мигрантския поток

Администрацията на президента Доналд Тръмп и бъдещето мексиканско правителство постигнаха споразумение, чиято цел е да накара търсещите убежище да останат в Мексико, докато техните молби се разглеждат в САЩ. Това съобщи бъдещият министър на вътрешните работи на Мексико Олга Санчес Кордеро, цитирана от "Вашингтон пост".

Засега намерихме споразумение за тази политика "Остани в Мексико", заяви Кордеро. Тя е от кабинета на новоизбрания президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който встъпва в длъжност на 1 декември, уточни АФП.

Това е решение в краткосрочна перспектива, а решението - средносрочно и дългосрочно - е хората да спрат да мигрират, допълни Кордеро.

Сега според плана "Остани в Мексико" желаещите да получат убежище в САЩ ще чакат на територията на Мексико.

По-рано вътрешното министерство на Мексико информира, че в градовете Тихуана и Мехикали в крайграничния щат Южна долна Калифорния има близо 5600 мигранти от Хондурас, Салвадор и Гватемала.

На 18 октомври Тръмп заяви, че ще поиска от военните да затворят южната граница на САЩ, ако мексиканските власти не спрат потока от нелегални имигранти, идващи от страни от Централна Америка, устремили се към Съединените щати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка