Вашингтон потвърди: Напуска договора за ракетите със среден обсег

САЩ потвърдиха официално, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и отново обвиниха Русия, че е "единствената отговорна" за това страна, защото според Вашингтон Москва е нарушавала споразумението, сключено в края на Студената война, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Договорът забранява както на САЩ, така и на Русия да разполагат в Европа базирани на земя ракети със среден или малък обсег. Преди шест месеца Вашингтон заяви, че има намерение да се изтегли от споразумението, ако Русия не предприеме действия за спазването му.

"Изтеглянето на САЩ по силата на член 15 от Договора влиза в сила днес, защото Русия не се върна към пълното и подлежащо на проверка спазване" на споразумението, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който е на посещение в Банкок за регионална среща. Неизпълнението на поетите по силата на договора ангажименти вреди на интересите на САЩ, защото "разработването и разполагането на нарушаващи договора ракетни системи от страна на Русия е пряка заплаха за САЩ и нашите съюзници и партньори", се подчертава още в изявлението.

Москва обяви по-рано днес края на договора, заявявайки, че това се случва "по инициатива на САЩ", припомня АФП.

Високопоставени представители на американското правителство заявиха пред Ройтерс, че Русия е разположила много батареи с крилати ракети на цялата си територия, в нарушение на договора. Подобни сили има и в Западна Русия, като те "могат да ударят важни европейски цели". Москва отрича тези обвинения и твърди, че обхватът на спорната ракета "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО) я поставя извън разпоредбите на договора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка