Вдигат глобите за претоварени тирове

Пътен полицай дебне за тирове нарушители.

От 500 до 3000 лв., ако камионите нарушат забранителен знак

По-високи глоби ще бъдат налагани на шофьори на камиони, които не спазват забраните, въведени със знаци, карат с неукрепен или прекомерен товар и създават опасност за движението. По-високи санкции ще има и ако се рушат пътните настилки. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата. Те бяха приети вчера на първо четене в преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР.

Сега глобата е 30 лв. за шофьор на товарен автомобил, който не спазва забранителен знак, а ако създава опасност за движението, е 150 лв. Тези санкции не са достатъчно ефективни, поради което се предлага глобата да се увеличи от 500 до 3000 лв., съобщи шефът на КАТ Бойко Рановски.

Други поправки в Закона за МВР предвиждат граничните полицаи да могат да разследват престъпления и да издирват хора не само до 30 км от граничната бразда, но и в цялата страна. Полицаите ще могат вече да охраняват центровете на държавната агенция за бежанците, както и други стратегически обекти и сгради на институции със СОТ.

Според зам.-вътрешния министър Красимир Ципов за МВР ще бъдат дадени допълнително 30 млн. лв. В тази сума са включени парите за награди и облекло. По думите му продължава и диалогът със синдикатите, така че е възможно заплатите на полицаите да бъдат увеличени с 15%, което се равнява на около 100 лв. при основна заплата от около 700 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини