Вдигат заплатите в "Пирогов" с около 20%

Синдикати и ръководство подписаха Колективния трудов договор

Вдигат заплатите в "Пирогов".Днес, 22 март, беше подписан Колективният трудов договор (КТД), съобщиха от болницата.

Неговите параметри предвиждат увеличение на основното трудово възнаграждение за срок от 1 година. Фонд работна заплата се увеличава за лекарите, специалистите по здравни грижи (медицински сестри, медицински лаборанти, медицински рехабилитатори и др.) и санитарите. Респективно те ще получават до 300 лева повече. Парите за санитарите бяха повишени с увеличението на минималната работна заплата, което е отразено в КТД.

"Заплатите ще бъдат увеличени с близо 20 процента. Така основната заплата на лекар ще надхвърли 1000 лева, а на медицинска сестра ще получава 900 лева, съобщи пред БНР д-р Илиян Томов от КТ "Подкрепа" в "Пирогов". "Това е една добра база за развитието, след това, на заплатите нагоре при добри финансови параметри. Смятам, че сме постигнали при сегашните финансови параметри максимумът, който е възможно да бъде даден", каза той.

Парите за увеличението на основните трудови възнаграждения няма да окажат негативно влияние върху разплащането с доставчиците и покриването на останалите задължения на лечебното заведение, уверяват от ръководството.

Договорът, който влиза в сила от 1 април 2018 г., беше подписан между изпълнителния директор на болницата проф. д-р Асен Балтов и председателите на пироговските секции на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Изпълнителният директор подчерта, че с този договор се поставят основите на подобряване на основните трудови възнаграждения.

От синдикатите обявиха, че с подписването на този КТД основните заплатите в „Пирогов” стават над средните в браншовия договор в отрасъл здравеопазване. Този КТД носи стабилност и основа за развитие на работните заплати при добри финансови резултати на болницата, се посочват от болницата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве