Вдигат заплатите с ускорени темпове

Ведомството на Владислав Горанов подобри прогнозите за заплатите в страната, заетостта и потреблението на гражданите.

Потреблението задвижва икономиката, безработицата е рекордно ниска

Инвестициите забавят ръста си

Вдигането на заплатите и заетостта в страната доведоха до по-добро от първоначалните очаквания представяне на родната икономика през първата половина на годината. Затова в публикуваната вчера есенна прогноза за икономиката на България Министерството на финансите (МФ) подобри очакванията си за тази и за следващата година.

През първата половина на 2019 г. броят на заетите се увеличи, а безработица достигна исторически минимум. Благоприятното развитие на пазара на труда се очаква да продължи като безработицата за цялата 2019 г. ще спадне до 4,4%, при 4,6% според пролетната прогноза на МФ.

Силното търсене на работна ръка ще доведе до вдигане на заплатите с 8% през тази година и със 7,4% през следващата, гласят новите очаквания на МФ. През пролетта от ведомството на министър Владислав Горанов бяха заложили ръст на възнагражденията съответно със 7,8% и 6,6%. Наред с това заетостта през тази и следващата година ще продължи да нараства. Всичко това води до ускорено увеличение на потреблението, което е основен двигател на икономическия растеж, става ясно от анализа на МФ. Потреблението на домакинствата отчете силно първо полугодие благодарение на добрите тенденции на пазара на труда и ръста на кредитите. Това раздвижва икономиката на страната и компенсира неблагоприятните тенденции в международен план - забавяне на промишленото производство в Германия и Италия, както и по-слабия икономически ръст в Китай заради търговската война със САЩ.

За първата половина на тази година реалният растеж на БВП на България беше 4,1%. По-висок растеж имаше през първото тримесечие, докато през второто увеличението на БВП се забави, повлияно в голяма степен от спада на износа. Растежът на БВП се очаква да се забави през втората половина на годината. За цялата 2019 г. МФ запазва прогнозата си от пролетта за 3,4% ръст на БВП, както и за 3,3% през следващата година. Междувременно от НСИ актуализираха данните си, в резултат на което БВП за тази година се очаква да е 118,6 млрд. лв., при 115,4 млрд. лв. в пролетната прогноза.

Инфлацията леко ще се ускори спрямо пролетните очаквания на МФ, основно заради поскъпването на храните и услугите. По отношение на

инвестициите пък от МФ значително занижават пролетните си прогнози.

За 2019 г. се очаква средната цена на суровия петрол тип “Брент” да бъде 63 долара за барел, което е повече от очакваното равнище от 61,5 долара от пролетта. Но спрямо цената за 2018 г. от 71,1 долара, прогнозата за 2019 г. предвижда спад от 11,4%. Върху цените на петрола в лева обаче спадът ще бъде по-малък (6,3%), поради обезценката на еврото.

 

За следващия програмен период 2021-2027 г.

Отпускат 4 млрд. лв. за човешки ресурси

Около 4 млрд. лв. се очаква да бъдат средствата по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) за следващия програмен период 2021-2027 година, каза пред журналисти заместник -министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Планира се минимум 500 млн. лв. да бъдат отделени за мащабни обучения по дигитални умения на работещите, цифрова грамотност. “Нашата страна, независимо от това, че в много сфери по отношение на информационните технологии и IT умения има водеща роля, по отношение на масовите умения на работещите в дигитални компетентности, изостава. 40 процента от работодателите в България се оплакват, че има необходимост от повишаване на IT уменията на работната сила”, каза Зорница Русинова. Ще останат и инвестициите в ключови умения на хората, допълни още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика