Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор)

Социалната пенсия за старост става 125,58 лв. от юли, заяви министър Бисер Петков. Снимка: Пламен Стоименов

Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Таванът остава 910 лева

Всички пенсии, отпуснати до края на 2017 г., ще бъдат увеличени с 3,8% от първи юли, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Увеличението бе заложено в Държавното обществено осигуряване за 2018 г.

С актуализацията средната пенсия, която е около 360 лева за страната, ще се повиши с близо 14 лева, изчисли Петков. Минималната за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 200 до 207,60 лв.

Има проект на постановление на Министерски съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, който е публикуван на страницата на социалното министерство. Той предвижда тя да стане 125,58 лв., т.е. и при нея ще има увеличение с 3,8 %, уточни министърът.

Заедно със социалната пенсия ще нараснат и всички останали пенсии, които са свързани с нея и не са от трудова дейност – като пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, уточни Петков. Той напомни, че таванът на пенсиите ще остане 910 лв., като е предвидено той да отпадне напълно за новоотпуснатите през 2019 г.

Подготвят се и промени при изплащането на пенсии за деца, загубили един или и двамата си родители. Сега те имат право на помощ, ако починалите имат определен трудов стаж или при много нисък доход на тези, които ги отглеждат. Предвидено е от 1 януари 2019 г. право на пенсии да имат всички деца с починали родители, като според ведомството става въпрос за около 8000 деца.

Държавата ще отпуска и месечна помощ на най-тежко болните хора с увреждания над 18 години. Досега те се изплащаха по различни програми като средства за асистент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България