Вдигат складове за отдаване под наем

Наемите на модерни складови площи с добра локация в крайградските индустриални зони на София се движат в рамките на 3,60-4 евро/кв.м.

4 евро на кв.м за наемане на модерни логистични площи

Най-скъп е районът около софийското летище

Нови проекти предстоят в Кремиковци и Враждебна

Стабилното темпо при отдаването под наем на складови площи в София доведе до ръст на ново анонсираните проекти в сектора. Това показва доклад на консултантска компания на пазара на имоти за първото тримесечие на 2019 г. Над 30% от логистичните площи в строеж в столицата са предназначени за отдаване под наем, а останалите са за собствено ползване.

“Излизането на пазара на все повече проекти с площи под наем е предпоставка за по-голям обем сделки и ръст на пазара като цяло. Наличието на повече конкурентни проекти дава по-голям избор на крайния клиент. Очакванията ни, които вече се потвърждават от броя стартирали нови проекти на пазара, са че в периода 2019-2021 г. ще се увеличат както обемът новопостроени логистични площи под наем, така и броят на проектите и ще се разнообрази тяхната локация”, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър “Индустриални имоти и развитие на парцели” в компанията.

В София сред мащабните спекулативни проекти, започнати през първите месеци на годината, са логистичен парк с 25 хил. кв.м разгъната застроена площ в Равно поле и логистичен парк с 22,9 хил. кв.м площ в Икономическа зона София-Божурище. Пловдив също се очертава като обещаващ наемен пазар на индустриални имоти. На пазара в София предлагането на индустриални имоти през първото тримесечие на 2019 г. надмина 1,08 млн. кв.м. Със завършването на започнатите проекти нивата на незаетост ще бъдат около здравословните за пазара 3,5%.

Освен традиционните локации в Елин Пелин, Нови Хан, Равно Поле и Източната дъга на Околовръстното шосе, нови проекти предстоят и в Божурище, Кремиковци, Враждебна и по Северната Тангента на столицата. Планирани са и няколко проекта за вътрешно-градска логистика в квартали като Илиянци, Военна рампа, Хаджи Димитър, гара Изток и т.н. Наемите се движат в рамките на 3,60-4 евро/кв.м за модерни складови площи с добра локация в крайградските индустриални зони и между 3,80 и 4,50 евро/кв.м навътре от Околовръстното шосе. Традиционно районът на летището изпреварва тези нива, като там наемите са над 5 евро/кв.м, но тази зона не е показателна за целия пазар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти