Вдигат тавана на пенсиите на 1200 лева

От 1 юли 2019 г. таванът на всички пенсии ще бъде 1200 лв. За това се споразумяха на среща при премиера Бойко Борисов вицепремиерът Валери Симеонов, финансовият министър Владислав Горанов и синдикатите, предава БГНЕС.

zez_4744Три групи предложения, които оформят това споразумение, каза на брифинг след срещата Пламен Димитров, президент на КНСБ. Първото е за 10% увеличение на на заплатите на бюджетните служители да бъде ориентирано към всички структури. Правителството ще гарантира, че в някои агенции и в приходните администрации ще бъде гарантирано по-високо увеличение на заплатите. Тези 10% ще са ориентирани само за увеличение на основното заплащане. На индивидуално ниво заплатата ще стои на две нива – твърда заплата и плаваща, поясни синдикалният лидер. Ние заедно се съгласихме, че МС ще разработи работна група за оценка на всички работещи в тази сфера, каза Пламен Димитров.

Втората част касае най-бедните домакинства – тук казват, че ще се увеличат с 50% за подпомагане на най-бедните домакинства, допълни той. Ресурсът е гарантиран. В пенсионната реформа, където беше записано, че таванът от 2019 г. ще падне, сега се споразумяхме, че таванът на всички пенсии ще се увеличи до 1200 лв. от 1 юли. Това ще даде възможност на 41 хил. от 61 хил. души да получават това, което им се полага. Това са детайлите, които тук днес с общи усилия съобщаваме пред вас, заяви Димитров.

Горанов уточни, че „изчисленията не ни дават възможност таванът да падне“. Има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии. Има едни екстремно високи пенсии, които заради пенсионните формули през годините се смятат за нереални. От 1 юли се увеличава таванът на всички пенсии на 1200 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари