Вдигат три местни данъка в община Каварна

Данък сгради, налогът за колите и туристическия данък ще бъдат вдигнати от 1 януари в Каварна, ако местният ОбС приеме предложението на кмета на морския град Нина Ставрева. Според нея завишението ще балансира бюджета на общината. Измененията в Наредбата за местни данъци и такси в община Каварна предвиждат увеличението на данък сгради от 1.5 на 1.8 на хиляда върху данъчната оценка на имота. При средна данъчна оценка на имот в града завишението е средно с 4.58 лв., а в населените места с 2.89 лв., обясни за "Труд" кметицата.

Според нея увеличението, което се предлага за данъка за колите е също символично, например за най-масовите автомобили със 75 к.с. той става от 40 на 45 ст. и общината е с една от най-ниските ставки в региона и страната. Туристическият данък за местата за настаняване се увеличава с 10 ст за нощувка за всички категории от 1 до 5 звезди. В разгара на предизборната кампания- на 25 октомври е сесията на местния парламент, който ще реши дали да вдигне или не данъчната тежест на хората.

Увеличението на тези данъци ще донесе на бюджета около 250 000 лева на година. Завишението се налага, защото за периода 2004-2015 г. са продадени 4615 дка общинска земеделска земя и ако сметнем средна рента по 70 лева, това са 323 000 лв. загуби на местната хазна от наеми, посочи Ставрева. Дали вдигането на данъците преди предстоящия президенстски вот няма да изиграе лоша шега на партията, която я е издигнала, в случая БСП, Нина Ставрева заяви, че завишението след избори пък е несериозно. Освен това през следващия месец предстои внасяне на проектобюджета за догодина и до тогава трябва да има решение на ОбС за изменение в наредбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони