Вдигнаха данък „сгради” в Община Раковски, но само за бизнес имотите

Опозицията и мнозинството в местния парламент постигнаха пълен консенсус

В Община Раковски вдигнаха данък „сгради”, но само за бизнес имотите, след като на последното заседание на местния парламент се разразиха горещи дебати след входираното от кмета Павел Гуджеров (ГЕРБ) предложение за повишаване на налога за недвижимите имоти с цел увеличаване на приходите в общинската хазна.

Предложението за изменение и допълнение на наредбата за определяне размера на местните данъци стана повод за конструктивен дебат между управляващи и опозиция в Раковски. Местните депутати се обединиха около предложението на съветника от БСП Петър Антонов - имотите с данъчна оценка до 6 000 лева да бъдат запазени като облагане с досегашния си промил от 1.5/1000, тези с данъчна оценка от 6 000 лева до 16 000 лева да бъдат обложени с 2 промила, а тези с оценка над 16 000 лева да се облагат с 2.5 промила данък върху недвижимите имоти. Така ще се прехвърли по-голяма тежест към бизнеса, а по-умереното облагане с този налог ще остане за физическите лица и домакинствата с по-ниски доходи.

„За нас е важно хората с най-ниски доходи и респективно с най-малки имоти да не бъдат товарени допълнително. Прогресивното облагане е справедлив подход с подчертано социална насоченост, защото неравенствата в България достигат убийствени размери и нашата община не прави изключение. Прогресивната данъчна политика е чисто лява в генезиса си. Така ще се намали обезлюдяването на малките населени места, в които преобладават имоти с данъчна оценка под 6 000лв. включително и ще се запази досегашният 1,5 промил”, категоричен е лидерът на социалистите в Раковски.

Според Петър Антонов в диапазона над 16 000 лв. попадат по-новите и по-големи постройки, както и имотите на бизнеса, който е най-големият ползвател на пътната инфраструктура. Тя се амортизира в най-голяма степен от предприятията на територията на общината. „Затова който потребява най-много, да заплати най-много”, аргументира се Петър Антонов.

Зам.-кметът на Раковски Татяна Бакова се съгласи с аргументите на Петър Антонов и допълни, че 2/3 от приходите от този прогресивен налог влизат в общинския бюджет от юридическите лица, а 1/3 от физическите. Кметът Павел Гуджеров одобри конструктивното предложение на общинския съветник от БСП и така управляващи и опозиция се обединиха относно коригиране на местния данък „сгради“ и изменението на наредбата бе гласувана с пълно мнозинство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони