Вдигнаха двойно субсидиите за млади фермери

Младите фермери над 40 години ще получават двойни субсидии по Схемата за млади земеделски стопани. Това ще важи за първите 30 хектара съгласно обнародвания в Държавен вестник Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители.

Досега надбавката беше 25% към плащането на хектар по Схемата за единно плащане на площ, но от 2018 година тя става 50 процента. Или ако миналата година за хектар ставката беше 198 лева, или 19,80 лв. на декар, то младите фермери получаваха по 25% от тези 19,80 лв. на дка. Тази година те вече ще получат 50 процента но ставката ще бъде фиксирана със заповед на министъра на земеделието в края на 2018 г.

Друго изискване за получаване на субсидията е стопанството да е създадено преди не повече от 5 години преди кандидатстването по схемата. Така се създава допълнителен стимул за задържане на младите хора в сектора на земеделието и селските райони.

Съгласно приетите промени, земеделските земи, включени в заявленията за подпомагане, трябва към 31 май на календарната година да бъдат на разположение на кандидатите. Това ще се удостоверява с регистрирано в общинските служби по земеделие по местонахождение на имотите правно основание за ползването им. Отпада изискването за изброяване на видовете правни основания, чрез които се доказва ползването на завените площи, като се запазва необходимостта от тяхното регистриране съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по съществуващия до момента ред.

Предвидена е и процедура за установяване наличието на правно основание за ползване на земеделските земи в случаи на заявяване на площи в размер, надхвърлящ регистрираното правно основание и санкционирането на кандидати при липса на такова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика