Вдигнаха прага на бедност на 314 лв.

Часовата ставка се повишава на 2,77 лв.

Минималната работна заплата става 460 лева, реши правителството

Бедни са българите, които имат доход под 314 лева на месец, реши правителството, като прие по-висок праг за 2017 г. Досега той беше 300 лева. Най-ниският доход трябва да гарантира на хората задоволяване на минималните жизнени потребности.

Според последните данни на КНСБ около 30% от домакинствата у нас имат доход под 300 лева на месец на член от домакинството. Това са близо 2 200 000 българи.

Последните данни на Националния осигурителен институт, изнесени от социалния министър Зорница Русинова, показаха, че над 55% от пенсионерите у нас получават под 300 лева на месец. Или от общо 2,1 млн. пенсионери в България 1,2 млн. живеят с доход под линията на бедност. На нейна база се определя и кои пенсионери да получат коледни и великденски добавки.

Правителството прие и по-висока минимална работна заплата. От 1 януари 2017 г. тя се увеличава с 9,5% и става 460 лева, минималната часова ставка се вдига на 2,77 лв. Според плановете на кабинета тя ще остане замразена за следващите 3 години.Въпреки предвиденото увеличение минималната работна заплата у нас остава на най-ниското ниво  в Европейския съюз.

По данни на Националната агенция за приходите към октомври около 63 хил. души у нас се осигуряват на минимална заплата. От Нова година те ще плащат по-високи осигуровки. Отделно за всички осигуряващи се ще се прибави и 1 пункт към вноската за пенсия.

Бизнесът възрази остро срещу повишаването на МРЗ, защото според тях то не почива на обективни икономически съображения и не отчита фактори като инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на БВП. Работодателите настояват тя да остане 420 лв. и през 2017 г. Според Министерството на труда и социалната политика ръст на минималната заплата ще способства за запазване на жизненото равнище на най-нискодоходната част от работната сила и ще доведе до намаляване на риска от бедност сред работещите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика