Вежди Ражидов: Добрата дипломация на правителството на Борисов направи възможно възстановяването на Желязната църква

Възстановяването на църквата „Св. Стефан“ в Истанбул стана възможно благодарение на добрата дипломация на правителството на премиера Борисов. Това каза председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов преди откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул.

„Договорихме го заедно с премиера. Най-хубавото е, че стана нещо прекрасно – това е паметник на културата на Турция. След като ние реставрирахме с европейски пари Ески джамия в Стара Загора и Джумая джамия в Пловдив като наши паметници на културата, имахме основание, разбира се, да преговаряме за това. Но най-важният успех, който постигна правителството, е, че след близо 100 години искане на екзархичните имоти, след един официален обяд, успяхме да си ги върнем“, коментира Рашидов.

„Днес сме свидетели и на български музей. Докарахме най-старата печатарска машина, която е вътре. Така че днес е един много хубав християнски ден, разбира се, всичко това се осъществи на добрата дипломация и на отношения“, допълни Рашидов.

„Ние реставрирахме и двете църкви в Одрин, това остана малко в периферията. Това не стана случайно. Много отдавна трябваше да се реставрират и да се направят църквите, но това стана по времето на добрата дипломация на правителството на Борисов“, каза Вежди Рашидов.

Той отправи благодарности към ръководителката на реставрационния екип Фикрие Булнмаз. „Тази жена от първия до последния ден не е напускала обекта. Тя отговаряше изцяло за реставрацията“, отбеляза той. Фикрие Булнмаз от своя страна заяви: „Вложих много желание. Всеки ден от 7.00 часа съм тук. В нашите професии без обич това няма как да се случи“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България