Вежди Рашидов е уникален скулптор

Думи на Роберто Галиарди, чиято лондонска галерия представи нашия творец

Творбите са създадени чрез духовно единение на сърцето и ума

На моята 72-годишна възраст и живот, преминал в музеи и галерии, аз открих един голям скулптор. Художник, чието творчество вече беше показано и оценено в някои от най-значимите музеи в света, за мен той беше една чудесна изненада. Изкуството на Вежди Рашидов ми показа, че хората винаги могат да се учат и постоянно да откриват нови хоризонти. Той е уникален художник, чийто начин на работа може да бъде преподаван в най-влиятелните академии по изкуство по света. Неговите художествени постижения са наистина въздействащи и интересни, с абстрактните форми, които сякаш оживяват.

Понякога фигурите изглеждат като че ли страдат, друг път изглеждат като дошли от други светове, зародили се от дълбочината на духовните търсения на Рашидов.

Той няма нужда от модели, всичките му творби са създадени чрез духовно единение на сърцето и ума, на чувствителността и интелекта.

За пръв път имах удоволствието да се запозная с изключителното творчество на Рашидов по време на посещението ми в София. Бях изключително впечатлен от неговото изкуство и го поканих за изложба в галерията ми в Лондон.

Уникалната скулптурна техника на Рашидов мигновено привлича вниманието на всеки с детайлите, които излъчват драматизъм и с умелото използване на изразността на уловеното движение. Първото, което ме заинтригува в творбите на Вежди, беше уникалното творческо въображение и неочакваното съвършенство на формите. Той притежава вродената способност да създава силно въздействащи скулптури.

В моя музей в Кианчиано в Тоскана, където са експонирани над хиляда художествени творби, видно място ще заеме и изкуството на Вежди Рашидов – уникален художник, който е от същата величина като сър Хенри Мур, Огюст Роден и Джакомо Манцу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения