Вежди Рашидов: Ще има стряскащи санкции за немарливите собственици на паметници на културата

Вдигат тройно глобите, чийто максимален размер в момента е 30 000 лв.

"Съвсем скоро ще има стряскащи санкции за немарливите собственици на сгради, обявени за паметници на културата", закани се министърът на културата Вежди Рашидов в Пловдив по време на обиколката си из Тютюневия град, където с очите си се убеди какви пожарения са нанесени върху четири от складовете по време на пожара през уикенда.

Още през месец септември ще бъде внесена поправка в Закона за културното наследство поне за троен скок на глобите, чиито максимален размер в момента е 30 хиляди лева, за да може най-накрая да се разбере, че не може да се събарят с лека ръка подобен тип обекти и паметници на културата, които са над 160 в цялата страна.

"По закон собствениците са длъжни да се грижат за имота си. Съжалявам, че някои хора смятат, че когато се събори един паметник на културата като падне или изгори, това им дава основание да си построят каквото си искат на негово място. Ше се научат като собственици да си възстановяват сградите", каза още министърът на културата, на когото му се плачеше, докато гледаше останките от тютюневия склад, собственост през миналия век на Димитър Кудоглу. Той изрази искреното си притеснение от унищожаването на красивите сгради във виенски стил, които са част от облика на Стария Пловдив.

Събарянето на склада на ул. "Одрин" 8 в началото на март тази година е дал повод на юристите на Министерството на културата за поправки в закона и предприемане на драстични мерки срещу подобни действия. "Защото 30 000 лв. максимална санкция при милионни инвестиции са недостатъчни и дори смешни. Явно глобите не стряскат някои хора, които дори не си плащат наложените им санкции", допълни Вежди Рашидов. Той ще иска унищожените сгради да се възстановят в първоначалния им автентичен вид и настоява за най-строги санкции, ако разследващите установят умишлен палеж, каквито съмнения има. "Пловдив не може и не бива в този вид да бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Трябва да се вземат спешни мерки, тъй като не може с тази физиономия да представяме България. Ще направя всичко възможно опожарените сгради да бъдат възстановени", декларира още Вежди Рашидов.

От Министерството на културата ще излязат с официално изявление по казуса с Тютюневия град, когато станат ясни последствията от бедствието и в опожарените складове влязат конструкторите, за да установят какви са реалните поражения и могат ли фасадите на сградите да бъдат съхранени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България