Вежди Рашидов инспектира реставрацията на фасадата на българската църква "Св. Вмчк Георги" в Одрин

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов инспектира днес в Одрин ремонтните дейности по възстановяването на фасадата на българската православна църква „Св. Вмчк Георги”, съобщи пресцентърът на министерството.

Министър Рашидов е на кратко посещение в Одрин по покана на отец Александър Чакърък. В българската делегация, водена от министъра, са директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев.

Българското правителство отпусна през октомври т. г. близо 100 000 лв. за реставрация на фасадата на българската черква „Св. Вмчк Георги”, както и за нова дренажна система на храма. Ремонтните работи трябва да приключат през м. март 2017 г.

Министър Рашидов и ректорът на НХА проф. Николай Драчев увериха българския свещеник отец Александър Чакърък, че храмът „Св. Вмчк Георги” ще бъде изографисан от абсолвенти от нашата Художествена академия. Те ще могат да защитят своите дипломни работи, като изографисат стените, олтара и кръглия медальон на тавана на храма. Храмът, както и другата българска църква в Одрин – „Св. Св. Константин и Елена”, получиха от българската делегация дарение - икона на Свети Георги, икона на Свети Тривелий Теоктист (хан Тервел), дискос, както и много книги за българската библиотека. Тя е обособена към църквата „Св. Вмчк Георги”, заедно с филиал към свиленградското читалище „Просвета – 1870” и основната грижа на двете културни институции е съхраняването на българските традиции и запазването на родовата памет. В храма „Св. Вмчк Георги” има и етнографска експозиция, която е направена и се поддържа от НИМ.

На среща по-рано днес с ректора на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Ерхан Табакоглу министър Рашидов и водената от него делегация договориха задълбочаване на културното сътрудничество. Предстои студенти и възпитаници на Университета да участват в обмен на изложби, а турски археолози да участват в археологически експедиции, осъществявани от НИМ.

Проф. д-р Табакоглу поздрави Вежди Рашидов за работата му като министър за опазването на българското културно наследство. „Постиженията на България в тази област са забележителни” - отбеляза ректорът на Тракийския университет в Одрин. „Искаме да се възползваме от вашия опит”, допълни проф. д-р Табакоглу. „Вие и вашият екип направихте много нови музеи в България, затова символично ви подаряваме възстановка на прочутия Музей на здравето в Одрин”, обяви проф. д-р Табакоглу.

По-късно на среща с валията на Одрин Гюнай Йоздемир Вежди Рашидов обсъди възможностите за обмен на музейни експозиции, за сътрудничество в областта на музикалното и театралното изкуство, в книгоиздаването и библиотечното дело. „България има много стара култура и се грижи за нейното опазване и развитие”, отбеляза одринският валия, като поздрави Вежди Рашидов и неговия екип за реализирането на активна културна политика. Гюнай Йоздемир отправи чрез Вежди Рашидов покана към българската страна да се включи в най-новия турски проект – организиране на голям Балкански фестивал на изкуствата. Обсъжда се седалището на фестивала да бъде в Одрин.

На срещите на министър Рашидов и водената от него делегация днес присъстваше и генералният консул на Република България в Одрин Васил Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура