Вежди Рашидов: Нито един музей не бива да пропагандира идеология

Нито един музей в България не бива да пропагандира каквато и да е идеология, защото предназначението им е да съхраняват историческата памет на българската държава.

Това заяви от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов, в отговор на въпрос от народните представители Мартин Димитров, Петър Славов, Методи Андрреев и Велизар Енчев, относно необходимостта от проверка на „Експозиционна зала и родна къща на Тодор Живков”, част от Исторически музей - гр. Правец, както и за това дали недопустимo разпространява политическа идеология.

„Съгласявам се да направя проверка, не само на музея в Правец, но и на всички музеи дали тях има материали, пропагандиращи дадена идеология”, посочи министър Рашидов. Той припомни, че музеи в България се създават съгласно разпоредбите на Закона за закрила и развитие на културата и Закона за културното наследство.

„Исторически музей –Правец е общински музей, който в административно-организационно отношение се ръководи от кмета на общината. Родната къща на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 година. Къщата е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и единствената запазена жилищна сграда от XIX век в град Правец”, обясни министър Рашидов. По думите му къщата е частна собственост и е отворена за посетители с разрешение на наследниците.

„В близост до родната къща е бившата приемна сграда на Община Правец. От 2002 година сградата е предоставена на историческия музей, с цел разширяване на експозиционната площ и организирането на временни изложби”, допълни още министърът на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България