Вежди Рашидов: Нося Армения в сърцето си

Трийсет години след катастрофалното земетресение в град Спитак аз нося в сърцето си Армения с нейния горд народ, с нейната воля да преодолее трагедията и да продължи напред. Щастлив съм, че съм успял да помогна и аз на тази страна. Това каза председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов на церемонията, на която посланикът на Армения Н.Пр. Армен Саргсян му връчи специален сертификат заради изключителната помощ, която той е оказал на Армения в онзи така труден момент след земетресението на 7 декември 1988 година.

Вежди Рашидов, който е почетен гражданин на Армения, дойде за церемонията в посолството със златния орден за заслуги в областта на културата, който му беше връчен през 2012 година в Ереван, съобщиха от комисията.

Той разказа историята на дарението от 60 хиляди долара, което заедно със своя приятел – големия художник Георги Трифонов правят на Армения след унищожителното земетресение, взело 25 хиляди жертви.

„Двамата пътувахме за откриване на наша изложба в Академията Лалит Кала в Индия през Москва и на летището в руската столица чухме страшната новина за трагедията, взела толкова много жертви в Спитак и други градове, сринала цяло училище с двеста деца вътре и потопила в скръб цяла Армения. Спонтанно решихме, че всички пари от продажбите на творбите ще дарим за Армения. Предстоеше ни още една изложба в Париж, а след това външното министерство в Москва ни покани за друга изложба и откупи наши творби. И така се събраха 60 хиляди долара, които дарихме. Шест седмици след трагедията бяхме в най-пострадалия град - Спитак. Никога няма да забравя две неща от този ден – масовите гробове на хилядите жертви и децата, останали сираци, които ни наобиколиха и ни прегръщаха. Инстиктивно бръкнах в джоба си да им дам пари, но тези деца не искаха пари – те искаха човешка нежност. Никога няма да забравя този момент. Тогава ни удостоиха със званието почетен гражданин на Армения и приех признанието с голямо вълнение.”

Посланик Саргсян заяви, че Армения има в лицето на Вежди Рашидов голям приятел. „Вие двамата с Георги Трифонов се притекохте на помощ първи и в много труден момент, а България и българските спасители от Червения кръст се отзоваха веднага за спасителните акции в Армения, точно българи извадиха живи изпод развалините пострадали хора и те са живи и до днес. Десетки български граждани тогава направиха и парични дарения” , каза Армен Саргсян. Армения и до днес пази спомена за всички, които са й помогнали в този толкова труден момент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България