Вежди Рашидов с две изложби за рожден ден

Маестрото всяка година си подарява вернисажи за празника

Галеристът Волен Сидеров покани скулптора да представи непоказвани акварели в „Стил 2”

“Всяка година за рождения ден си подарявам по една изложба. Тази година ще са две”. Това съобщи пред “Труд” председателят на комисията по култура в НС Вежди Рашидов.

Оказа се, че лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който през 2017 г. стана галерист, е поканил скулптора да покаже свои творби в “Стил 2”, която се намира на “Раковска” 183 А.

“На 10 декември в “Стил2” ще представя около 50 непоказвани акварели, малък формат”, обясни Рашидов. Той поясни, че творбите са импресии, малки пейзажи и композиции.

Рашидов каза, че на 14 декември ще отбележи рождения си ден в тесен семейно-приятелски кръг. “Ще изпием по едно за здраве, а на 18 декември ще открия интересна изложба в галерия “Сан Стефано”, каза шефът на парламентарната комисия по култура.

В галерия “Сан Стефано” Рашидов ще покаже пейзажи, акварели и за първи път само скулптори глави.

На въпрос на “Труд” защо е предпочел от скулпторите си да покаже само глави Рашидов отговори: В главата са концентрирани усилията на много световни цивилизации. Главите и портретите са водещи в създаването на изкуствата. Ако анализираме значението на портрета, то той послание за образ в бъдещето. Ако днес не се кланяме по кръстовища и по пътища, а търсим амвона, то това е инстинктът на човека да търси образ, в случая на Христос.”

Скулпторът бе категоричен, че ако нямахме образци на Рамзес, на Нефертити, на Клеопатра, то днес нямало да знаем как са изглеждали, както и да имаме познание за тях.

“Така е с изкуството на маите, на етруските, на Рим, на Византия, до днешното съвремие. Като стигнем до портретите на Пикасо, портретът е в основата, върху която лежи цялата палитра на изкуството”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура