Вежди Рашидов с приз „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото ни наследство

Приз „Орел на Дунава“ получи председателят на парламентарната Комисия по култура и медии и народен представител от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов. Златният орел, връчен му от кмета на Свищов Генчо Генчев, бе присъден за принос в популяризиране на българското културно-историческо наследство. Церемонията се състоя в римския легионен лагер Нове край Свищов, където се провежда тринадесетото издание на Античния фестивал „Орел на Дунава“.

В над 30-годишния си професионален път скулпторът Вежди Рашидов има повече от 40 изложби у нас и в чужбина, мотивираха избора си организаторите. Изтъкнато обаче бе, че огромната заслуга на Рашидов към популяризирането на родната култура е дейността му като  министър. В неговия мандат български ценности бяха експонирани в най-големия световен музей – френския Лувър. Българската пластична култура беше видяна в Япония, беше център и на най-голямата изложба в музея „Пол Гети" в Америка, а с операта си България също покори много страни.

По време на церемонията носителят на орден „Стара планина“ Вежди Рашидов не скри вълнението си и заяви пред присъстващите, че е щастлив да получи златния орел на Свищов.

„България е една особена страна, в нея има наслоени много култури. Ако Византия, в лицето на Гърция притежава съвършена култура, ако Рим притежава римската цивилизация в един много добър вид, то България е особената малка страна, която притежава всички тях – Рим, Византия, Тракия, дори образци на ислямска култура. Аз съм щастлив човек, че за тези два мандата като министър, държавата ми стана разпознаваема. Тя е талантлива, тя е гениална, но трябва да е и разпознаваема“, каза Вежди Рашидов. Ексминистърът на културата пожела на всички свои наследници да работят именно за това, българското културно-историческо наследство да е познато, а родните творци да имат самочувствие.

Повече хора като Вежди Рашидов, които да правят името на България не само разпознаваемо, но и уважавано, пожелаха организаторите. „Щастлив съм да връча това отличие на човек, направил толкова много за нашата култура и идентичност“, заяви кметът Генчо Генчев, който изрази надежда, заедно със статуетката Вежди Рашидов да отнесе в сърцето си частица от Свищов и античния град Нове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България