Вековна сграда става музей на илюзиите

Музеят на магията ще разполага с огромна зала от около 100 кв. м и с още 14 по-малки помещения

Млади предприемачи превръщат вековна сграда в старинната част на Велико Търново в Музей на илюзиите. Уникалният атракцион ще е разположен на площ от около 500 кв.м. в 5-етажна постройка на ул.”Стефан Стамболов” 1 в болярския град. По трасето преминава основният туристически поток на път към множеството исторически забележителности, сред които са Самоводската чаршия, крепостта Царевец, музей „Възраждане и Учредително събрание“, Музеят със силиконовите фигури на персонажи от Второто българско царство, Катедралния храм, църквата „Св. 40 мъченици“ и др.

Музеят на илюзиите се създава по идея на Сдружение „Аз музеят“. То обединява седем млади бизнесмени. Сред тях има винопроизводители и търговци.

„Решихме да вложим средства и енергия в начинание, което ще подпомогне развитието на родния ни град и което ще привлича посетители. Убедени сме, че съвременният атракцион ще е приятно място за развлечение на жителите и гостите на старата столица”, споделя председателят на Сдружението Петър Бояджиев. Той уточнява, че със своите приятели преди година купили сградата, която е паметник на културата и има данни, че навремето е била собственост на неговия дядо, който е бил известен търновски бояджия. Последно култовата постройка е функционирала като банка, но инвеститорите били категорични, че това няма да е поредния хотел във Велико Търново.

„Когато идеята за предназначението на постройката се изясни, започнахме да обмисляме различните видове илюзии, които ще представяме. Черпихме идеи от цял свят. Музеят обаче не е част от верига от еднотипни музеи, каквито има в много държави. Къщата на забавленията, която създаваме, ще има свой облик. Атракциите са авторски разработки, не могат да се видят никъде другаде по света, а някои са свързани с емблематични исторически обекти на Велико Търново”, категоричен е Петър Бояджиев. Самият той е информатик по образование и голяма част от техническите изобретения са негово дело. Въздействащите ефекти ще бъдат постигнати чрез игра на светлина и използване на музикален фон и огледала. Петър Бояджиев подчертава, че тъй като сградата е паметник на културата, не са правили никакви архитектурни промени, а самобитният й външен и вътрешен облик са напълно запазени. Заради спецификата на терена, от северната страна постройката е на три етажа, а от южната е на пет. Музеят на магията ще разполага с огромна зала от около 100 кв.м. и с още 14 по-малки помещения. Гостите ще се изкачват по вити стълби с метална орнаментика. На по-късен етап ще бъдат обособени още три помещения.

Посетителите ще имат възможност да се забавляват по над час и половина в атракциона, като ще станат свидетели на десетки оптични илюзии. Огледалната стая на атрактивната къща е уникална, а според инициаторите подобна има единствено в Токио. Създателите на музея са убедени, че интерес ще представлява и джедайското място, което няма аналог.

Новата забележителност ще има и образователна насоченост. Тя ще предизвиква голям интерес сред учениците, пред които нагледно ще бъдат разкривани законите на физиката и особеностите на психологията. Средношколците ще могат да наблюдават физични реакции и опити, които ги няма в учебните лаборатории.

„Сред „вълшебствата“ са описване на траектория на въртене на крива. Представяне на разлики в скоростта между флуид и твърдо тяло, както и ток в газове. Над 70 са експонатите в музея, които ще създават различни илюзии. Колекцията периодично ще бъде обогатявана, за да поддържа изследователския дух на посетителите. Експонатите са събирани от над 50 държави, сред които - САЩ, Тайланд, Виетнам, Финландия. Забавление и наука ще се преплитат и в световноизвестната Стая на Еймс, в Обърнатата и Огледална стаи, ще има левитиращи кълба, 3D картини, диск на Ойлер, холограми и др. Намеренията ни са Музеят на илюзиите във Велико Търново да преобръща представите за реалността и да разколебава доверието в собствените очи. Искаш ли да си като Алиса - ту малък, ту голям? Да попаднеш в огледален свят? Да преодолееш гравитацията? Това може да се случи само при нас. В музея могат да се видят изцяло арт решения. Сред тях е нашата макова плантация, която освен, че може да се види само в къщата на изненадите, е и прекрасно място за снимки“, разкрива част от изненадите Петър Бояджиев.

Той изтъква, че най-голямата забележителност в Музея на илюзиите ще е пясъчна скулптура на средновековната крепост Царевец. Макетът ще е с размери 3,7 м./ 1,7 м. На пясъчната крепост ще бъде пресъздаван емблематичният за града аудио-визуален спектакъл "Звук и светлина". Автор на скулптурата, както и на част от останалите експонати, е художникът Дамян Бумбалов.

Препратка към търновската история е и интерактивна гледка към града отпреди 100 години, в която гостите ще се потопят чрез 3D очила. „Ако получим съдействие от общинската управа на столицата на Асеневци, на по-късен етап бихме могли да заснемем и 3 D мапинг шоуто, което се излъчва веднъж годишно. В музея то ще може да се гледа при всяко посещение”, казва Петър Бояджиев. Той и съмишлениците му отказват да споделят на колко възлиза вложената в къщата за смях и забавления сума. „Няма значение каква е инвестицията. Правим го за благото на родния ни град. Стремим се да спазим всички законови изисквания за отварянето на такъв обект. Подали сме заявление и чакаме да получим удостоверение за частен музей от Министерството на културата“, подчертава Бояджиев.

Преди броени кметът на Велико Търново Даниел Панов лично разгледал сградата, където ще функционира музеят. „Благодарни сме на кмета Панов за подкрепата и визионерската му позиция относно развитието на туризма в града. Възнамеряваме обектът да отвори врати за посетители в края на февруари. Вече имаме сайт, който освен на български и английски език ще е и на румънски език, заради многобройните туристи от северната ни съседка. Всички експонати също ще са преведени на двата езика. Цената на билета ще е 12 лева, 8 лева за деца, а за посетители под 7 г. входът ще е безплатен. Родители с две и повече деца ще имат възможност да се радват на атракциите срещу константна цена от 35 лева”, уточнява Петър Бояджиев.

По думите му в музея ще работят поне петима души. Самият той ще е непрекъснато в къщата на магиите и ще усъвършенства атракциите. „Ще каним актьори, жонгльори и фокусници, които ще изнасят представления за деца в голямата зала на музея”, обещава още Бояджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи