Вековно християнско изкуство представя България в Княжество Лихтенщайн

България представя забележителна изложба на християнско изкуство от 4-ти до 19-и век в Националния музей на Княжество Лихтенщайн, съобщи за “Труд” отлично информиран източник от столицата Вадуц.

Експозицията представлява широк спектър от експонати – реликви от сребро и мрамор, християнски кръстове, изработени от злато, сребро и бронз, съдове от злато и сребро, медальони от емайлирано злато и глина, печати с историческо значение, средновековни стенописи, ценни художествени обложки на Евангелието и омайващи икони - безмълвни, но незаменими свидетели на значимостта на християнското изкуство по българските земи, както и на вълнуващата вековна история на страната ни.

Уникалните експонати са предоставени на Националния музей на Лихтенщайн от българския Национален институт по археология и едноименния музей в София.

Впечатляващото събитие е под патронажа на посланичката ни в Швейцария и Княжество Лихтенщайн г-жа Меглена Плугчиева.

Присъствие за откриването на 5 април са потвърдили Негово Величество Симеон Сакскуборготски, престолонаследникът на княжеството принц Алоис фон и цу Лихтенщайн, заместник-председателят на БАН проф. д-р Васил Николов, както и видни учени археолози, историци и политици.

Изложбата ще бъде открита от директора на Националния музей на Лихтенщайн проф. д-р Райнер Фолкомер и от посланик Меглена Плугчиева. Предвидено е и слово на заместник-председателя на БАН проф. д-р Васил Николов.

След откриването изложбата отваря врати за посетители. Тя ще може да се разглежда до 27 август т. г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа