Велизар Енчев за определението "северномакедонци": Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската

Бившият дипломат и депутат Велизар Енчев коментира пред БТВ напрежението между София и Скопие по оста "Гоце Делчев" и негативната реакция на западните ни съседи на определението северномакедонци от премиера Борисов . "Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската история. Премиерът Борисов не е направил никакво нарушение", каза бившият народен представител и показа Преспанското споразумение. По думите му там пише, че те са "македонци" или "граждани на Република Македония", а не северномакедонци, но ние не сме страна по този договор, за да се преувеличават думите на българския премиер.

Велизар Енчев показа редица книги, като по думите му те са доказателство за проваления Договор за добросъседство между България и Северна Македония, който беше подписан на 1 август 2017 г. "Този договор е само във вреда на България, защото ние признахме един измислен македонски език и конструираната от сърбите македонска нация. Българо-македонски речник - на която и страница да отворите, ще разберете абсурда, което не влиза в рамките на договора и няма да бъде изтеглено от употреба. Това е да обясняваш една дума със същата дума", каза дипломатът.

Бившият народен представител показа още една книга - "История на македонския народ", академично издание, по което учат студентите във ВУЗ-овете в западната ни съседка. "100% преписана и присвоена българска история. Питам председателя на комисията проф. Ангел Димитров - подобни издания влизат ли в обсега на тази комисия. Ние не знаем конкретно какво е договорено, когато става дума за честванията на Климент Охридски, Кирил и Методий и цар Самуил", заяви Енчев.Третата книга, която показа дипломатът беше книга на поета Никола Вапцаров, преведена на македонски език. "Това е вулгаризиране на българската литература и история", допълни Велизар Енчев.

Ние не сме парламентарна република, а сме премиерска република, коментира бившият дипломатизявлението на министър-председателя Бойко Борисов, че изтребителите F-16 ще бъдат платени наведнъж. Той допълни, че Народното събрание е взело решение плащането за осемте самолета да бъде разсрочено.

"Това отпадна. Министър-председателят се хвали с нещо, което не е негова заслуга. Това негово решение показва липсата на парламентаризъм в България. След всички дебати, които се водят в парламента са от пусто в празно, след като един човек решава еднолично. Тази сделка е пример за жертва на националите интереси в името на геополитическа ориентация", посочи Енчев.

Бившият дипломат

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България