Великобритания бави новата Еврокомисия

Доналд Туск

Брюксел в юридически пат

ЕП трябва да гласува състава на 28 ноември

Великобритания няма да издигне свой кандидат за член на Европейската комисия преди да е известен резултатът насрочените за 12 декември предсрочни парламентарни избори в Обединеното кралство. Това съобщи електронното издание на „Политико” за Европа, позовавайки се на текста на писмо, изпратено до ЕК от постоянния представител на Лондон в Брюксел Тим Бароу.

В контекста на кампанията правителството на Борис Джонсън обяви тази седмица, че не възнамерява да издига кандидати за международни постове, включително за европейски комисар, което само по себе си за ЕС представлява правен прецедент, посочват наблюдатели.

Одобряването на новия състав на Европейската комисия бе отложено от 1 ноември за 27 ноември, заради отхвърлянето на трима от кандидатите, предложени от Франция, Румъния и Унгария.

Новите изслушвания на последните се проведоха вчера, в един и същи ден, за да се даде ускорение на процеса, след провокираното от законодателното събрание отлагане. Източници на „Труд” от Брюксел посочват, че новата позиция на Обединеното кралство поставя в пат юридическите съветници на ЕС относно това доколко приемането на новия състав на Европейската комисия би бил легален, на фона на всяка промяна на статута на Великобритания като член на ЕС.

От своя страна „Политико” цитира многократния отказ на говорителката на Европейската комисия Мина Андреева да отговори дали изпълнителния орган може да започне работа без британски член в така създалата се неяснота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа