Великобритания е готова да ускори връщането на задържания в Гибралтар танкер срещу уверения, че той няма да плава за Сирия

Британският външен министър Джереми Хънт каза на иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, че Великобритания ще ускори освобождаването на задържания в Гибралтар петролен танкер "Грейс 1", ако получи гаранции, че той няма да отиде в Сирия, предаде Ройтерс.

Хънт добави, че Зариф му казал, че Иран иска въпросът да бъде уреден и че Техеран не се стреми към изостряне на напрежението.

Танкерът "Грейс 1" бе задържан миналата седмица по подозрение, че нарушава европейските санкции, транспортирайки петрол за Сирия.

Дългият 330 метра танкер кара 2,1 милиона барела суров петрол, т. е. той е запълнен на максимален капацитет. Иран отрича обвиненията, че корабът нарушава европейските санкции срещу Сирия, и нарече задържането му "пиратство".

Четиримата членове на екипажа на задържания в британската територия танкер, включително капитанът и неговия помощник, бяха освободени снощи под гаранция, без да им бъдат повдигнати обвинения. И 4-мата са индийци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа