Великобритания забрани полетите на "Боинг 737 Макс 8" в и над въздушното й пространство

Снимка: Уикипедия.

Британските власти забраниха "Боинг 737 Макс 8" да лети в и над въздушното пространство на Острова като „предпазна мярка“, предаде Би Би Си.

Решението идва, след като самолет на Етиопските авиолинии се разби в неделя , при което загинаха всички 157 души на борда му. Това бе вторият фатален инцидент, включващ модел "737 Макс 8" за по-малко от 5 месеца. Машината е била на едва няколко месеца.

По този начин Великобритания се присъедини към Сингапур, Китай, Малайзия, Австралия. Други страни като Южна Корея, Индонезия, Норвегия, Монголия пък приземиха своите самолети от този модел до второ нареждане.

Федерална авиационна администрация на САЩ междувременно обяви модификацията за годна за полети. Но най-големият оператор на "737 Макс 8" в Америка Югозападните авиолинии предлагат на пасажерите възможност да сменят полета си.

Американски експерти продължават разследването на трагичния инцидент и все още не са установили причините за него.

В дискусиите за сигурността на модела на американския авиогигант се включи и президентът на САЩ Доналд Тръмп със собствено обяснение: модерните самолети са твърде сложни за пилотите. Според него машините се нуждаели от компютърни специалисти, а не от пилоти.

„Не знам за вас, но аз не искам Албърт Айнщайн да бъде мой пилот. Искам големи летящи професионалисти, които могат лесно и бързо да поемат контрол над самолет“, посочи държавният глава в Туитър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят