Великобритания и Холандия откриха евроизборите

Окончателния резултат от вота, който ще бъде обявен в неделя

Избирателите във Великобритания и Холандия първи взеха участие в започналите днес четиридневни избори за членове на Европейския парламент, предадоха световните агенции.

Редица първоначални прогнози за окончателния резултат от вота, който ще бъде обявен в неделя, след като гражданите на всичките 28 държави членки са подали гласовете си, сочат за очакван възход на крайно-десните и евроскептични движения на Стария континент.

Британските наблюдатели очакват новата „Партия за Брекзит” на Найджъл Фарадж да капитализира най-много от неясната ситуация около излизането на Великобритания от ЕС. От своя страна дясно-центристката партия на холандския премиер Марк Рюте е рамо до рамо в прогнозите с новата звезда на евро-скептиците в ниските земи, Тиери Бодет и неговата партия „Демократичен форум”. Последният се определя като по-близък по убеждения до министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, но по време на последния предизблорен дебат тази седмица нарече вицепремиера на Италия Матео Салвини „герой на Европа”.

Същевременно проучване на европейското издание на „Политико” показва, че едва една трета от действащите 751 членове на Европейския парламент ще бъдат преизбрани на местата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа