Великобритания: Не можем да приемем санкции срещу Русия до Брекзит

Великобритания няма да бъде в състояние до Брекзит да наложи санкции на Русия заради отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му. Това заяви заместник-министърът на британското Министерство на вътрешните работи по въпросите на сигурността Бен Уолъс, който се обърна към депутатите на Британския парламент, предаде TACC.

Това е изменението „Магнитски“, което парламентът прие през май тази година. Както беше обяснено от Уолъс, изменението няма да бъде въведено в сила "докато Великобритания не напусне ЕС". Причината за това се крие във факта, че британският закон за санкции, част от който е изменението “ Магнитски“, позволи на Лондон да създаде изцяло нов режим на санкции, които ще сработят след Брекзит.

Уолъс не може да уточни кога изменението“ Магнитски“ може да се приложи на практика, тъй като формално Великобритания излиза от ЕС на 29-ти март 2019 г., но след тази дата идва преходен период, който ще продължи до 31 декември 2020 г. По този начин практическото прилагане на механизма за санкции може да се отложи за период от две години, което е причинило недоволство в редиците на управляващата Консервативна партия, чиито членове активно се застъпваха за приемането му.

Британската версия на изменение съответства на американският закон със същото име, който позволява да бъдат замразени активите и да се забрани издаването на визи за чуждестранни служители, замесени в корупция и нарушения на човешките права. Изменението също така означава, че имената на лицата, участващи в груби нарушения на правата на човека, ще бъдат оповестени публично.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия