Великобритания обмисля да забрани нискоквалифицираната работна ръка на Острова

Решението на Борис Джонсън ще засегне хиляди българи

Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да се откаже от поето преди време от правителството обещание за отлагане на предстоящите забрани за влизането на нискоквалифицирана работна ръка на Острова след Брекзит. Това решение ще засегне и хиляди българи, пише "Financial Times".

През 2018 г. бившият министър-председател Тереза Мей публикува Бяла книга, в която бе предложен двугодишен „ограничен във времето път за временно наемане на чужди сезонни работници“. Документът е в отговор на натиск от страна на британските работодателски организации.

С намерението на Джонсън този „гратисен“ период да не се спази се очертава имиграционните правила да се превърнат в арена за сблъсък между правителството и бизнеса. Представители от Даунинг Стрийт са коментирали, че кабинетът очаква планът на Джонсън да бъде обсъден тази седмица, като „политическото желание е да се обмисли да няма преходен период“. Въпреки това те подчертават, че засега не е взето окончателно решение.

Най-голямото притеснение на работодателите е, че ще им бъде трудно да намират нископлатена работна ръка за в хранителната, строителната и социалната сфера. Минималната годишна работна заплата са квалифициран работник, идваш от страна извън Европейския съюз е около 30 000 паунда, докато 75% от работниците от ЕС взимат по-малко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа