Великобритания обмисля сериозни санкции срещу руски чиновници

Великобритания има намерение да въведе сериозни санкции срещу руски чиновници замесени в корупция и нарушаване на човешките права, подобно на американския закон „Магнитски“, пише британския вестник Sunday Telegraph.

Очаква се да не се издават визи за лицата от списъка и да бъдат замразени активите им на територията на Обединеното кралство.

Министърът на външните работи Борис Джонсън и министърът на вътрешните работи Амбър Ръд вече са се договорили за въвеждането на тези санкции още преди да стане инцидента с отравянето на бившия руски шпионин, който се очаква да влоши допълнително отношенията между двете страни.

Лондон смята да повдигне случая със Сергей Скрипал пред своите съюзници от НАТО, заявиха от британското министерство на отбраната. „Не бива да избързване, но трябва да имаме подобаващ отговор и това е нещо, което ще обсъдим с нашите партньори от НАТО“, заяви Тобиас Елууд от ведомството.

В късния следобед на събота вътрешният министър на Великобритания Амбър Руд свика заседание на извънредния съвет заради случая на отровения руски двоен агент Сергей Скрипал. 66-годишният бивш разузнавач и неговата дъщеря бяха приети в болница, след като на четвърти март са попаднали под влиянието на „много рядко“ влияещо на нервната система вещество. Властите подозират, че случаят може да представлява опит за убийство на руския шпионин, който е предоставял информация на британското разузнаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа