Великобритания: Руските служби са шпионирали Скрипал преди отравянето

Руските служби са шпионирали бившия двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия от поне 5 години преди извършеното нападение от 4-ти март, съобщи британският съветник по национална сигурност Марк Седуил в писмо до НАТО. Той посочи, че Русия е тествала различни методи за употреба на бойни отровни вещества, включително чрез поставянето им върху дръжки на врати.

„Имаме информация, показваща интерес от страна на руските служби спрямо Скрипал. Това може да се проследи най-рано до 2013 г., когато имейл, собственост на Юлия Скрипал, е бил под прицела на хакер, част от Главно разузнавателно управление (ГРУ, военно разузнаване) на Русия”, написа Седуил.

Руският посланик във Великобритания заяви от своя страна, че твърдението, че страната му е следила Сергей Скрипал и дъщеря му поне от 5 години, е било „голяма изненада“, предаде Ройтерс.

„Ако някой е шпионирал, защо британските служби не са се оплакали, - запита риторично пред репортери Александър Яковенко. - Те винаги се оплакват, ако нещо не е наред. Ние не сме забелязали никакви знаци, никакви оплаквания от британска страна, че те имат притеснения относно начина, по който баща и дъщеря Скрипал са живеели в Солсбъри.“

В писмото на британския съветник по национална сигурност Марк Седуил до шефа на НАТО Йенс Столтенберг се посочва още, че в периода 2000-2010 г. Русия е стартирала програма за тестване на различни начини на доставка на химически бойни вещества и за обучение на спецподразделения за употребата им. Тя включвала и поставянето на нервнопаралитични агенти върху дръжки на врати. А пробите от дръжката на входната вратата на сем. Скрипал показали високо съдържание на вещество, идентифицирано като „Новичок“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа