Великобритания се готви да наложи санкции на Саудитска Арабия заради изчезналия саудитски журналист

Великобритания се готви да наложи санкции на Саудитска Арабия заради изчезването на Хашоги, съобщи „Индипендънт“.

Официални представители на Обединеното кралство вероятно са започнали изготвянето на списък на саудитски служители по сигурността и правителството, които биха могли да бъдат подложени на санкции в зависимост от изхода на разследването за изчезването на дисидентския журналист Джамал Хашоги, заяви източник, близък до Рияд и Лондон.

Списъкът, изготвен от Службата за чуждестранно и британско гражданство, може да бъде използван, ако Великобритания реши да се позове на "поправката Магнитски", което миналата година позволи на Великобритания да наложи санкции на чуждестранни служители, обвинени в нарушения на правата на човека или да наложи ограничения върху търговската дейност и пътуванията на саудитски граждани в координация с Европейския съюз.

Помолено да потвърди или отрече съставянето на списъка Министерството на външните работи заяви, че "няма какво да добави" към проблема с Хашоги, освен коментарите на външния министър Джеръми Хънт, направени в четвъртък: "Навсякъде по света хората, които отдавна се смятат за приятели на Саудитска Арабия, казват, че това е много, много сериозен въпрос", каза Хънт. "Ако тези твърдения са верни, ще има сериозни последици."

Смята се, че Джамал Хашоги е посетил консулството на Саудитска Арабия в Истанбул най-малко два пъти преди 2 октомври, а източници на вестника заявиха , че часът за посещението на Хашоги вероятно е бил отлаган нарочно до тази дата. Един турски служител заяви пред изданието, че аудио- и видеозаписите показват, че Хашоги е бил нападнат и убит скоро след влизането си в консулството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа