Великобритания, Франция, Испания, Дания, Швеция и Австрия признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Снимка: Архив

Европейските страни отново призоваха да се проведат избори за държавен глава

Великобритания, Франция, Испания, Дания, Швеция и Австрия признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Европейските страни обявиха, че решението им е взето след отказа на Николас Мадуро да организира предсрочни избори за държавен глава. Вместо това Мадуро обяви, че може да организира предсрочни парламентарни избори, съобщи АП.

Британският външен министър Джереми Хънт написа в Туитър, че Великобритания признава Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент до провеждането на предсрочни избори и изрази надежда, че хуманитарната криза в страната ще приключи скоро. В социалната мрежа се изказа и австрийският канцлер Себастиан Курц, който написа, че "режимът на Мадуро все още отказва да организира свободни и честни избори. По тази причина ние официално признаваме Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела".

Испанският премиер Педро Санчес заяви пред журналисти, че страната му се стреми "да върне демокрацията във Венецуела и най-вече правата на човека, честни избори и без повече политически затворници".

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан призова Гуайдо да организира предсрочни избори, които ще гарантират, че "венецуелската криза ще приключи мирно". Министърът на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом пък коментира пред местна медия, че Мадуро не е избран със "свободни и честни избори".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка