Великотърновски каменоделец грабна голямата награда от Майсторската надпревара в музей "Етър"

Петър Петров получи правото на изложба - базар в музея през 2019 година

На официална церемония по време на Вечерта на майстора бяха връчени наградите на победителите от Майсторската надпревара по каменоделство и на Младежката секция към нея. Двете събития са важна част от ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър” в Габрово, който се провежда от 6 до 9 септември.

Петър Петров от великотърновското село Беляковец стана носител на голямата награда Сребърна хлопка, връчена му от д-р Аксиния Бутева –  началник отдел „Движимо културно наследство и визуални изкуства” в Министерство на културата. Петър Петров получи парична награда от 600 лв. и правото на изложба базар в музея през 2019 година. Елин Георгиев от град Аксаково, област Варна, е носител на Специалната награда на Община Габрово – грамота и парична награда от 500 лв, връчени му от кмета Таня Христова. Носител на Специалната награда на ЕМО „Етър” – грамота и парична награда от 400 лв. е Валерий Ганчев от село Кунено, община Роман. Директорът на музея доц. д-р Светла Димитрова ги връчи на отличения.

Наградата „От майстор на майстор”, осигурена от Андрей Стоянов, майстор-ножар в ЕМО „Етър”, бе присъдена на Румен Барфончовски от Враца. Иван Иванов от Пловдив стана носител на наградата на Иконописното ателие в музея. Иван Симеонов от Враца е победител в Младежката секция към Майсторската надпревара. Ученикът в 12 клас в гимназията по каменообработване в село Кунино стана носител на Бронзова хлопка и парична награда, а учебното заведение получи правото на изложба базар в ЕМО „Етър” през 2019 година. Той бе специално поздравен от доц. д-р Красимира Кръстанова от катедра по етнология на философско-исторически факултет Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Другите участници в Младежката секция – Денис Христов и Павел Гетов от 11 клас в същата гимназия, получиха признание за творческите си постижения с поощрителни награди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България