Великотърновски лекари участват с кампания за донорството пред най-голямата мото-организация в България

Снимка: д-р Сибила Маринова, личен архив

Великотърновски лекари са сред менторите в информационна кампания за донорството пред най-голямата мото-организация в България Sofia Riders (SR). Събитието ще се проведе на 24 април т.г., от 18:30 ч., във ВМА - София.

Координаторите по донорство д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, и колежката й д-р Ваня Лъчезарова са сред избраните да говорят по темата за донорството, наравно с д-р Мирослав Ненков, координатор по донорство в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение във ВМА.

Инициативата идва от самите мотористи, а неин своеобразен домакин е генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. – началник на ВМА, който дори обещава да освободи паркинга на лечебното заведение от автомобили, за да осигури място за моторите. Пред мото-обществото ще говорят и представители на Изпълнителната агенция по трансплантация у нас, защото темата за донорството все още се оказва непозната и стресираща за обществото. За мотористите много често и с обидна нотка се говори, като за „донори”, ала те нерядко се оказват и в позицията на реципиенти. На практика всеки моторист, всеки пешеходец, всеки шофьор или колоездач в един момент от живота си би могъл да се окаже от позицията на донор или реципиент. В случая търновските лекари ще прокламират донорството пред една действително високо рискова група, която сама определя себе си за най-рискова на пътя.

Припомняме, че поканата за менторство към д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова никак не е случаен. Двете лекарки са международни обучители по донорство от Института по донорство и трансплантации в Барселона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве