Велико Търново кандидатства за Световна столица на книгата 2021

Предложението е разработено от експерти в кметската администрация и директора на Регионалната библиотека

Велико Търново ще кандидатства за Световна столица на книгата 2021. Званието се присъжда от ЮНЕСКО за каузата отдаденост на книгата, четенето, за достъп до книгите чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции. Предложението е разработено от експерти в търновската администрация и директора на Регионалната библиотека Иван Александров. Срокът за подаване на документите е до 2 май, затова предложението ще се гласува на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Резултатите от селекцията ще се обявят на 1 юли тази година. Градът, избран за Световна столица на книгата, се ангажира с популяризиране на книгата и с изпълнението на програма с различни събития за период от 1 година. Спечелването на званието ще струва на местната хазна 250 000 лева.

На заседание на Постоянната комисия по образование и наука Иван Александров заяви, че Министерството на културата подкрепя инициативата на старата столица.

„Материалните ползи ще бъдат в това, че ще се стимулира всичко, свързано с книгата. Основно това са книжарниците, издателите, книгоразпространението, университетите. Световната столица на книгата привлича много външни хора, които по друг повод може би не биха дошли в града. Това е нещо като минимакет на европейска столица на културата, но тук фокусът е съсредоточен върху литературата”, поясни Нелина Църова, директор на дирекция „Култура и туризъм”.

Предстои кандидатурата да се гласува на предстоящата сесия на Великотърновския общински съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България