Велико Търново получава 7,9 милиона лева безвъзмездно за образователна инфраструктура

Предстоят основни ремонти в три училища и три дестки градини

Велико Търново получава 7,9 милиона лева безвъзмездна финансова подкрепа по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, които ще бъдат вложени в подобряване на общинската образователната инфраструктура. Средствата са част от общо 624 милиона лева, които ще бъдат отпуснати по оперативната програма за модернизация на 4164 детски градини, училища и висши учебни заведения в цяла България.

Новината бе съобщена лично от премиера Бойко Борисов по време на среща в Министерския съвет с кметове, училищни директори и ректори от цяла България. В разговора участваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините, регионалният министър Николай Нанков, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и др.

Проектът на великотърновската община предвижда основни ремонти в три училища - СУ „Владимир Комаров”, СУ „Г. С. Раковски” и „Спортно училище Велико Търново”, както и в три детски градини – „Пролет”, „Ален мак” и „Рада войдода”. Ще бъдат реализирани групи от дейности, обобщени в три направления: постигане на енергийна ефективност, подобряване на базите на училищата и детските градини чрез конструктивно укрепване, основни вътрешни и външни ремонти, обзавеждане, осигуряване на достъпна среда на сградите, изграждане на инсталации с възобновяеми енергийни източници.

„Подписаният договор е поредната добра новина за Старата столица. Още през миналия програмен период предприехме сериозни стъпки за осъвременяване на материалната база в училищата и детските градини. Осигурените средства за трите учебни заведения и трите детски градини ще утвърдят Велико Търново като град с модерна образователна инфраструктура, която има ключова роля за устойчивия просперитет”, коментира Даниел Панов.

„В рамките на обявените днес 624 милиона лева са допълнителните 213 милиона лева, от които Велико Търново и още 21 общини се нуждаеха, за да реализират проектите си за училища и детски градини по ОП „Региони в растеж“. Благодаря на премиера Бойко Борисов, на правителството, на регионалното министерство и на Европейската комисия за намирането на решение на този важен въпрос, останал неразрешен от служебното правителство. Кабинетът ясно доказва, че образованието действително е водещ национален приоритет. От историята знаем, че това е правилният път – при великия Стефан Стамболов просветата е сред най-важните държавни грижи и само 15 години след Освобождението България преживява икономически и стопански разцвет“, каза още Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование