Велико Търново реализира над 500 културни събития за година

Велико Търново изпрати 2017 година с повече от 500 събития в културния календар, утвърдил се като един от най-разнообразните в цяла България. Това съобщи директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова.

Тя подчерта, че както музеите в Старата столица отчитат ръст на посетителите, така и публиката за проявите също се увеличава.

Вторият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ е най-посещаваното събитие. Цели два месеца крепостта Царевец бе арена на опера, оперета, мюзикъл и балет на открито. Спектаклите бяха дело на най-големите оперни театри в България. Голям интерес за публиката предизвикаха също Международният фолклорен фестивал, Фестивалът на военните оркестри, Дикси джаз фест, Нощта на Самоводската чаршия.

„Разнообразните събития във Велико Търново през последните шест години доведоха и до създаването на нови пространства за култура, които са малко по-камерни, но за сметка на това са наситени с много и различни дейности. Всичко това привлича допълнително внимание. Пример е партньорският ни проект с Фондация „Арт лято“ – самият проект се нарича „Арт лято“. Това е една прекрасна културна програма в района на Паметника на Асеневци и Художествената галерия, където гостуват много известни имена във всички жанрове на изкуството – и музика, и танц, и фотография, театър“, коментира Нелина Църова.

Един от акцент бе поставен и върху съчетанието на арт прояви с облагородяване на градската среда. Великотърновски художници вече създадоха пластики, чието монтиране на различни обществени места в Старата столица предстои. През изминалото лято продължи преобразяването на парковата зона „Ксилифор“ в приказна гора, резултат от съвместен проект на общината, Факултета за изобразителни изкуства и Туристическо дружество „Трапезица – 1902“.

Положителен отзвук предизвикаха и редица нови събития, сред които първият за Велико Търново 3D Стрийт пейнтинг фестивал, 48-часово филмово предизвикателство в Стария град, по време на което бяха заснети 12 късометражни филма. Криптата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ и дворът на Археологическия музей приеха атрактивния „GuitАrт festival“. Много концерти и изложби също белязаха културния календар в старопрестолния град.

За да подпомага творците, Община Велико Търново всяка година финансира различни проекти чрез програмата „Изкуство и култура“. „Богатият календар доказва доброто партньорство между местната власт и хората на изкуството. През новата година очакваме още идеи и предизвикателства, които творците ще поставят пред нас. Има и утвърдени събития, които ние ще се постараем да надградим, да привлечем нова публика, нови участници, за да има приемственост“, завърши Нелина Църова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони