Велико Търново стана международна фолклорна столица

До 20 май Велико Търново е международна фолклорна столица. В старопрестолния град бе открито XXI издание на Старопланински събор „Балканфолк”. 4000 изпълнители ще се представят на сцената на Летния театър в парк „Марно поле”.

200 фолклорни състави и индивидуални изпълнители от всички етнографски области в България ще представят многообразието на българската народна музика и народни танци. Колективи от Индонезия, Украйна, Турция, Молдова, Беларус, Казахстан, Испания, Македония, Индия, Иран и Унгария също ще вземат участие в Световната купа по фолклор – събитие, което традиционно се провежда в рамките на събора. Съпътстваща проява е и VIII Национален шампионат по фолклор „Еврофолк”.

Участниците и гостите бяха приветствани от директора на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова, която ги поздрави от името на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Приветствие отправи и Калоян Николов - президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали. Подчертана бе голямата роля, която големият културен форум има за устойчивия интерес на поколенията към фолклора, за запазването на нематериалното наследство и осигуряването на приемственост в традициите.

Фестивалът и съпътстващите събития са част от музикалните празници „Евро фолк”, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали и с подкрепата на Община Велико Търново.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България