Велико Търново с успешен модел за разширяване на правната помощ

Среща на Националното бюро за правна помощ с представители на съдилища и прокуратури от Великотърновски апелативен район, представители на МВР и адвокатски колегии се проведе във вторник във Велико Търново.

Представен бе напредъка в областта на дигитализирането на правната помощ за граждани и улесняването на достъпа до правна помощ. На срещата присъства и кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

Адвокат Веселка Коева припомни, че в края на месец януари тази година са влезли в сила изменения в Закона за правната помощ, които улесняват достъп на гражданите до тях и изграждат Национална база данни, която улеснява кореспонденцията между институциите и пести време.

Председателят на Националното бюро за правна помощ Елена Чернева благодари на кмета Даниел Панов за ангажираността му с усилията за подобряване и разширяване на достъпа за граждани до правна помощ. Тя изтъкна, че преди 2 години именно Велико Търново е била пилотна община в усилията за създаването на електронен регистър, който улеснява и разширява възможността за правна помощ и пести време и подпомага работата на институциите.

“Радвам се , че за пореден път пилотен проект, който започваме във Велико Търново става успешен модел за подобряване на услуга за гражданите в национален мащаб, подобрява институционалното взаимодействие и повишава ефективността в работата на институциите. Като Председател на УС на НСОРБ поемам ангажимент заедно с колегите, кметове на общини да презентираме дигитализирането на процеса за улесняване на достъпа до правна помощ за гражданите във всички общини в страната. Ще настоявам УС на НСОРБ да подпомогне създаването на Информационни центрове за прана помощ за да бъдем още по-адекватни и успешни в усилията да предоставяме навременни и качествени услуги на гражданите”, заяви Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони