Велико Търново ще е център на честванията за 140-годишнината от Търновската конституция

На 15 февруари в Старата столица ще заседава Конституционният съд, а на следващия ден-Народното събрание

Велико Търново ще е център на националните чествания на 140-годишнината от свикването на Учредителното събрание и създаването на Търновската конституция. Програмата за тържествата бе обявена във вторник в музей „ Възраждане и Учредително събрание” в старата столица лично от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Редица съпътстващи събития през следващите два месеца е подготвил сформираният Инициативен комитет с председател кметът на Велико Търново Даниел Панов. В него участват великотърновският митрополит Григорий, издателят Нейко Генчев, професорите историци Милко Палангурски и Пламен Павлов, адвокатите Веселка Коева, Даниела Минева и Йордан Цветанов, археологът проф. Хитко Вачев, председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректорите на двата вуза в старата столица – проф. Христо Бонджолов и бриг. генерал Пламен Богданов, директорите на РИМ Иван Църов и на Регионалната библиотека "П.Р. Славейков” – Иван Александров.

Кръглата годишнина ще бъде отбелязана с множество концерти, изложби, състезания за дебати.

Навръх 16 април във Велико Търново ще се проведе изнесено заседание на парламента. В същия момент със заповед на просветния министър, във всички български училища ще се проведе урок за Конституцията. Кметът Даниел Панов внася две предложения към народните представители от региона, които да бъдат депозирани в парламента. Първото е 16 април да бъде обявен за официален празник в страната, а второто – на Велико Търново да бъде присъден статутът „Историческа и духовна столица на България”.

"Годишнината е безспорно голямо събитие, не само за Търново, но и за цялата страна. Заради това решихме, че 140-годишнината трябва да бъде годишнина на гражданите, за да научат повече за Търновската конституция и парламентарния живот в страната”, коментира Цвета Караянчева.

Тя обяви, че програмата ще бъде открита на 5 февруари с концерт на Софийска филхармония в зала „България” в столицата. На 10 февруари в Народното събрание ще има Ден на отворените врати за всички граждани, които ще могат да видят оригинала на първата българска конституция и дневниците на Учредителното събрание, предоставени от Държавна агенция „Архиви”. Из страната вече пътува мобилна изложба, която ще бъде представена във всички областни градове. За да бъдат ангажирани и младите хора, в партньорство с МОН ще бъде проведено състезание по дебати, заключителният му кръг ще е в Пленарна зала в парламента.015

На 15 февруари във Велико Търново ще заседава Конституционният съд под ръководството на неговия председател проф.Борис Велчев. Същия ден в Народно читалище "Надежда" ще се проведе научна конференция и ще бъде показана документална изложба.

"На 16 април депутатите ще заседават в музей „Възраждане и учредително събрание”, където ще бъде предоставена думата на председателите на парламентарните групи на всички представени партии. В същия час в цялата страна ще се проведе „Урок по конституция”, за който е изготвена специална презентация. Тя ще бъде предоставена на преподавателите във всички български училища", подчерта Караянчева.

След парламентарното заседание, венци и цветя на признателност ще бъдат поднесени на паметника „Майка България” във Велико Търново, а Националният гвардейски оркестър ще се представи с представлението „Искри”. Вечерта ще завърши с тържествена заря проверка, а специален подарък от името на кмета Даниел Панов за всички жители и гости на града ще бъде аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина” на крепостта Царевец.

„Предложението 16-ти февруари да бъде обявен за официален празник, а градът да получи статута „Историческа и духовна столица на България”, не е израз на местен патриотизъм. Търново и всички великотърновци го заслужават. Този статут е символ, че ние тачим нашата история, гордеем се с предците си и трябва да продължим техните дела”, категоричен бе кметът Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България