Велико Търново ще получи европейски средства за доизграждане на ВиК инфраструктурата

Снимка: Веселина Ангелова

В областта от Оперативна програма „Региони в растеж“ се инвестират близо 67 млн. лв. по 28 договора

Велико Търново е една от шестте новоконсолидирани области, за които предстои изготвяне на регионални прединвестиционни проучвания. Изработването им, за чието финансиране МРРБ вече подаде проект на стойност 23 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, е условие за получаване на безвъзмездни европейски средства за доизграждане и модернизация на ВиК инфраструктурата в тези територии. Другите области са Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково.

Това съобщи във Велико Търново в четвъртък министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя допълни, че за МРРБ е много важно също да се спре обезлюдяването на по-малките населени места и концентрацията на населението в големите градове. Затова със средства от националния бюджет и по линия на европейската солидарност се обновява градската среда, инвестира се в модернизацията на над 400 училища и детски градини, здравни и социални заведения.

В област Велико Търново от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 се инвестират близо 67 млн. лв. по 28 договора. Обновяват се 19 образователни институции, модернизирани са 17 обекта за социални услуги. Изпълняват се 5 проекта за подобряване на градската среда и се ремонтира републиканска пътна мрежа.

Регионалният министър подчерта, че Велико Търново е сред генераторите на икономически растеж в страната.

Петя Аврамова и кметът на Велико Търново Даниел Панов поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски по повод годишната от неговото рождение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони