Велина Узунова: Сърцето ми е заето

Аз съм авантюрист, мечтателка, доста съм първична и емоционална, признава "Мис Югозападна България"

Велина Узунова е известен български модел. Тя е сред най-новите лица на Code Fashion TV. Участвала е в конкурса Мис България 2013. Носителка е на титлата "Мис Югозападна България". Зад гърба си Велина има много фотосесии и светски изяви, в това число и в редица музикални клипове. Тя е един от най-търсените модели за реклами в социалните мрежи и манекен на много ревюта в България и чужбина.

Изборът на Велина за водещ на предаването Fashion Close Up по Code Fashion TV е съвсем естествен. Тя е дипломиран журналист от Нов български университет. Завършва по-рано, взимайки две години за една. По-късно същата година записва второто си висше - "Управление на туризма на български и чужд език".

"Това, което ме вдъхновява, е да пътувам, да виждам нови светове, хора, култури. Мога да се вдъхновя от красива природа, слънце, море. Не мога да стоя на едно място, аз съм авантюрист, мечтателка, доста съм първична и емоционална. Като водеща виждам себе си, забавлявайки се. Искам всеки мой гост да се чувства добре в моята компания и да показваме най-доброто, модерното и иновативното в момента. Всеки нов епизод на Fashion Close Up ще се излъчва във вторник от 19.30 часа. Първият ми гост бе дизайнерът Христо Чучев, а във втория епизод видяхме най-изявените имена в модата. Всеки, който иска да е в час с модата, може да гледа епизодите и на сайта на телевизията", споделя Велина, развълнувана от новото си амплоа.

"Не веднъж съм казвала, че модата при мен е хоби и съм започнала съвсем на шега", признава Велина. Относно конкурсите, за които много се заговори напоследък, моделът допълва: "Никога не съм имала самочувствието да се явя на кастинг или претенциите, че аз съм най-красива. Все се случваше така, че или някой приятел ще ме убеди да се явя, или ще получа покана от организаторите на конкурси за красота. Имам няколко спечелени титли, като най-важната, с която хората ме запомниха, беше "Мис Югозападна България". След тази корона представих страната ни на световен конкурс в Турция, след това същата година дойде и поканата за Мис България. Включих се в приключението, което организаторите тогава бяха реализирали като риалити формат."

- Кое приключение, свързано с модата, винаги ще помните?

- Имам много случки покрай модата, някои забавни, други не чак толкова. Помня как съм имала припадък преди ревю от притеснение, както и секунди преди да изляза на сцената порязване на ръката, при което, докато дефилирам, усещам как капят капки кръв по сцената. Най-неприятното, което ми се е случвало, беше преди подписването на договора и заснемането на визитката за "Мис България". Пътувайки от Сандански за София, имам ужасни болки в стомаха. Аз търпя много на болка и така няколко часа търпя с надежда, че ще отмине, докато в един момент вече не мога да дишам, приятелката, която беше с мен, ме заведе в спешно отделение в болница и ме спряха за операция. Влизането ми във формата беше под въпрос до последно.

- Родителите ви как приемат кариерата ви на модел и изобщо професионалното ви израстване?

- Щастлива съм, че съм от момичетата, които не приемат кариерата "модел" като основното и единствено занимание до живот. В началото на първите ми изяви, когато взеха да ме търсят от модни агенции, се ядосвах, може би, най-много, че родителите ми не искаха да подпишем с нито една от тях, плаках, сърдех се. Сега, пораснала и осъзната, съм им благодарна и до ден днешен, че не съм подписала. Работила съм и работя с наши агенции само за определeни мероприятия, приемам ангажиментите, които аз преценя. Обичам тази професия, но я приемам като допълнително занимание към останалите доста по-сериозни сфери, към които се стремя. Боря се докрай! Не обичам да оставям нещата до средата. Както не обичам да обещавам, ако не съм сигурна, че ще го изпълня. Благодаря на Господ, че имам тези родители. Винаги са до мен, дори когато не съм постъпвала по най-правилния начин. Винаги са ми давали хубав пример и са ме учили на доброта. В семейството ми е закон неделята за обяд да бъдем всички заедно - аз, мама, татко и по-малкият ми брат. За съжаление, от няколко години живея в София, а те в родния ми Сандански, и пропускам понякога семейната неделя, но поне през седмица се прибирам до любимия град, те също често идват в София при мен. Имаме силна връзка, най-вече с брат ми, той е моето съкровище в живота ми. По-малък е от мен с 6 години, наскоро навърши 17, но за мен винаги ще си остане малкото ми братче, нищо че е 2 метра висок. Споделям всичко с мама и се съветвам с нея за всичко, защото тя е моят най-добър приятел. Коледа е моят най-любим и светъл празник от годината. Бъдни вечер и Коледа винаги съм със семейството си в Сандански. На Коледа винаги си правя моята равносметка за изминалата година какво съм преживяла, какво съм спечелила, какво изгубила, къде съм сгрешила. След Коледа покрай новогодишната нощ може би отново ще отпътувам в чужбина.

- Защо избрахте да се развивате като водеща на телевизионно предаване?

- Обичам телевизията, винаги съм искала да работя в сферата на телевизионната журналистика. След като завърших образованието си имах предложения за работа и във вестник, и в сайт, но аз знаех какво искам. Нали все пак е най-важно да обичаш това, което правиш. От другата страна на камерата се чувствам прекрасно, винаги съм искала да взема микрофона в ръцете си. Това, което най-много ме вълнува по отношение на тази работа, са срещите с водещите имена в модата. Наблюдавам този бранш и като участник в него, а сега и като журналист. Мога да кажа, че в последните години тази сфера се разви и даде подиум на много талантливи дизайнери. Нямам търпение да ги посрещна в студиото на Fashion Close Up.

- А в личен план? Може ли да се каже, че осъществявате мечтите си и там?

- Що се отнася до личния ми живот, ще кажа само, че сърцето ми е заето. (Смее се.)

- Как се разтоварвате, какво правите в свободното си време?

- Моето хоби е да пътувам, да опознавам нови светове и култури. Когато не пътувам, мога да гледам снимки и да чета с часове, за да открия следващата вълнуваща дестинация. В свободното си време посещавам разкрасителни процедури, давам си време да се поглезя, да се срещна с приятели. Също така обичам да оставам сама със себе си и мислите си.

- Как поддържате форма?

- Форма поддържам с медитация, аеробика, разходки на открито, не съм голям фен на фитнес залите.

 

Мария Тодорова от МОН: Дуалното обучение ще задържи младите в страната

В Швейцария занаятът се цени повече от висшето образование

Мария Тодорова е директор на дирекция "Професионално образование и обучение" към Министерството на образованието и науката. Дирекцията е нова, съществува от около една година. Преди седмица ученици и родители, учители и представители на институциите отбелязаха стартирането на практическите обучения по проекта ДОМИНО - "Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото", във Фабрика София за шоколадови изделия и бисквити на Нестле България. Още две големи компании в София направиха подобни "Дни на отворените врати", обявено бе и началото на дуално образование в сферата на IT технологиите, към което учениците проявяват небивал интерес.

С общ бюджет от 3,5 млн. швейцарски франка проектът ДОМИНО подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария - страната, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. Там младежите отрано се насърчават да усвояват някаква професия и да започват работа, най-често в семейния бизнес, а към висше образование се насочват съвсем малък процент от завършилите средно училище.

Какво представлява проектът, наричан още "учене чрез работа"? С всяка учебна година се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три учениците ще работят със заплащане по договор в предприятията, включени в системата на дуалното образование. До приключването на проекта през 2019 г. в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1200 ученици от 15 професионални училища, които да усвоят поне 10 професии.

- Г-жо Тодорова, какви ползи се очакват от проекта ДОМИНО?

- Дуалното обучение довежда до две неща - качествено обучение на учениците, понеже те успяват да развиват своите умения в реална работна среда, и много добри възможности за професионална и личностна реализация, която ще помогне младите хора да не отпадат преждевременно от училище поради финансови причини и да останат да се реализират в България. Имам лични впечатления от наша визита в Жирона, Испания, организирана от партньорите ни от Нестле, където видях много сериозна, ангажирана корпоративна позиция. На въпрос не се ли страхуват, че след като обучат ученици и други млади кадри, след като инвестират толкова в тях, те могат да отидат при тяхната конкуренция, отговорът беше впечатляващ: ако всички корпорации имат такава ангажирана позиция, няма да има значение кой къде ще ходи, защото всички ще бъдат еднакво добре подготвени.

- Професионално образование има у нас от много години, някога то беше на много добро равнище. Доказателство е, че нашите средни специалисти са търсени и лесно си намират работа в чужбина. Сега сякаш се говори за поставяне на началото на такова образование?

- Професионалното образование и обучение има доста силни традиции у нас. По спомени на колеги от 70-те и 80-те години то е подсигурявало обучение на около 75 процента от учащите в гимназиален етап, а сега това са половината от младите учащи. Въпросът е, че не всички след това избират да се реализират на пазара на труда. Доста голям процент продължават своето обучение във висша форма на образование. В това, разбира се, няма нищо лошо. Нашата образователна система подтиква към повишаването на знанията, но в същото време трябва да намерим и правилния баланс да подсигурим технически специалисти, служители с техническо образование за основните сектори в икономиката. Без тези специалисти икономиката не може да се развива. Само с висшисти в никакъв случай няма да се справим. Нашата национална цел е да постигнем 36 процента от населението между 30 и 34 години да бъде с висша степен на образование, до която сме много близо - сега сме около 34 на сто. Това, което следва да постигнем, е останалите между 50 и 60 процента млади хора да можем да ги насочим към технически специалности, които са в основата на производството, но бих казала - също така и на иновациите, защото голяма част от иновациите в световен план не се базират на фундаменталните науки, а на всекидневните малки открития, които се правят именно в техническите области.

- Това означава ли, че сега ние нямаме достатъчно технически кадри?

- Точно така, индустрията ни дава сигнал, че й липсват технически кадри. Освен че не са достатъчно, и техните умения вече са поизостанали от бързо развиващите се технологии, с които съвременните индустрии работят.

- И могат да станат само общи работници...

- Така е - или се насочват към професии, в които не се изискват квалификации, или работодателите са принудени доста още да добавят като средства, внимание, обучение, така че тези служещи или работници, които наемат, да могат да отговарят на съвременните потребности.

- В какво точно се изразява дуалното образование? Учене и едновременно с това работа?

- Точно така. В дуалната форма на обучение нашите ученици в 11-и и 12-и клас прекарват три или два дни (в зависимост от класа) в училище и съответно два или три дни в реални производствени условия. Там те получават реални задачи, работят като служители на фабриката в началото на техния трудов стаж. Плюсът е, че това не се прави, когато те станат на 20, 30 или повече години - тогава за първи път да влязат в реална работна среда. Те постъпват в производството тогава, когато са все още в училището. Това е много подходящ формат за плавното преминаване от учене към работа. Избягва се стресът от започване на работа, от това тепърва да се дисциплинираме и да се учим как се работи в трудова среда. За фирмите също има много големи предимства, че те успяват да обучат своите кадри още докато са в училище, а не тепърва да ги търсят на свободния пазар на труда.

 

И още...

Цветана Манева приема страданието

Ралица Паскалева се готви за венчавка

Алфредо Торес има фобия от сладкото

Галена с горещи снимки от Бахамите

Веско Маринов има нова любов

Зимните ни курорти - лукс, опашки и липса на персонал

Проф. Тодор Кантарджиев: Без антибиотици не може

Бръчки и двойна брадичка си отиват без скалпел

Малката русалка умира от любов

Царският гавазин - в червени гащи и с голям ятаган

Тръмп спал в леглото на Ленин, КГБ го слушал

Алла Пугачова спешно се венча за втори път

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 29 НОЕМВРИ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица