Велинград не иска да е център на рудодобива, а на лечебната вода

Кметът д-р Костадин Коев чака съдействие от Цветан Цветанов и министъра на околната среда и водите Нено Димов

Велинград не иска да е център на рудодобива, а на лечебната вода – под това мото този понеделник в СПА столицата на Балканите ше се проведе кръгла маса във връзка с концесията на мина "Грънчарица" и добива на волфрам на територията на Община Велинград. Това е поредната инициатива на кмета на Велинград д-р Костадин Коев и екипът му в усилията им да бъде стопирана възможността за добив на волфрам.

На срещата са поканени и ще присъстват министърът на околната среда и водите Нено Димов, председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, народният представител от ГЕРБ Димитър Гечев и директорът на РИОСВ - Пазарджик Костадин Гешев. Кметът д-р Коев ще запознае ВИП-гостите с всички предприети до момента мерки за недопускането на концесионера да добива волфрам на територията на община Велинград. „Всички наши действия са продиктувани изцяло от желанието на жителите и гостите на СПА Столицата на Балканите да продължава да бъде град на балнеолечението,а не център за добив на волфрам”, коментира д-р Костадин Коев. Срещата дискусия в голямата заседателна зала на Община Велинград е открита и всички желаещи могат да присъстват и да изразят своите мнения и позиции по толкова важна за бъдещето на Велинград тема, допълват от екипа на кмета.

В социалните мрежи в последните дни се разпространяват карти на концесията на мина „Грънчарица”, от които се вижда, че територията и попада върху вододайната и водосборната зона на прочутия у нас и по света курорт. Напрежението в СПА столицата на Балканите все повече расте, а местните жители и представителите на туристическия и ресторантьорски бизнес питат как държавата разреши тази концесия и как ще защити техните интереси. Велинградчани се канят да зададат на министър Нено Димов куп въпроси, най0важните от които са: ще останат ли без вода – не просто без минерална вода, а въобще без вода, и как МОСВ и държавата ще защитят здравето на жителите на населените места, през които минават реките, излизащи от находището, където ще се добива волфрам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България