Велосипедисти тормозят шоьори и пешеходци

Снимка: Архив

От началото на юли в дежурната част на ОДМВР-Шумен са получени десетки сигнали от водачи на автомобили за велосипедсити, които излизат рязко на пътното платно и са предпоставка за произшествия. Последният инцидент с колоездач е станал в сряда на ул."П.Парчевич", където на пешеходна пътека кола е закачила задна гума на велосипед. За щастие никой не е пострадал.

Част от сигналите са за колоездачи, които се движат рисково на задна гума. Те карат велосипедите си между хората по централния бул."Славянски".

Водачите на велосипеди са уязвими участници в движението по пътищата, напомнят от полицията. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки от водачите ги прави почти незабележими за останалите участници в движението. Велосипедистът е водач на пътно превозно средство, а тротоарите и пешеходните пътеки не са велосипедни алеи. Ненавършили 12 години деца може да карат колелото си по тротоара, а на пътното платно те трябва да са с придружител, навършил 16 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България