Вендузи докарват медали в Рио

Олимпийците използват източни практики, за да поддържат телата във върхова форма

Древните методи датират от 5000 години

Към древни практики от източната медицина са се обърнали олимпийците в борбата за злато от Рио. Най-модерните методи за възстановяване в професионалния спорт в момента се оказват най-старите, които светът познава. Те датират отпреди 50 века, разясниха експерти по кинезитерапия пред  „Зодиак“.

Масово звезди като Майкъл Фелпс поддържат телата си във върхова форма чрез поставянето на вендузи. Българите също не остават по-назад. Според специалистите безлекарствената техника често се съчетава с масаж, иглотерапия, лечение с билки и медитация, за да има възможно най-добър ефект.

Именно заради вендузите голяма част от състезателите изумиха публиката на Игрите с моравите кръгли петна по телата си. Сред тяхq освен Куршума от Балтимор, е още американският гимнастик Алекс Наддур, който сподели, че това е неговата тайна за успехи. С вендузи си служи и българската плувкиня Нина Рангелова, която живее и тренира в САЩ.

„Вендузите се използват, за да може повече кръв и лимфа да се вкарат на местата, където мускулатурата е натоварена“, разясни метода пред „Зодиак“ един от водещите кинезитерапевти у нас Стефан Аврамов.

По думите му така всъщност спортистите могат по-бързо да я възстановят след натоварването от състезанията, за които са се готвили усилено в последните 4 години. Чрез повишения поток на кръвта се пренася и повече кислород, който ускорява процеса на възстановяване и при травми.

Методът представлява загряване на въздуха в дебелостенни чаши, които след това се поставят с отвора върху кожата и при охлаждането образуват вакуум. Трябва да останат няколко минути, в противен случай се получават синини, посочи Аврамов и допълни, че вендузите се използват отдавна у нас, но в последните години отново са станали модерни.

С древния метод не може да се прекали, категорични са специалистите. Синините от него минават до няколко дни. Те са белег, че вендузите са престояли повече време върху кожата, но целта на това е по-качественото възстановяване. Затова и звездите в Рио не се притесняват от белезите си, стига те да им помогнат да грабнат медалите. Някои от олимпийците дори описват практиката като стимулация без допинг, на която разчитат, за да бъдат на върха.

 

14009980_10153686954537617_1517189302_n

Как действат

Има над десет теории, които се опитват да обяснят въздействието на вендузите. По-важните механизми са:

- вакуум феномен - изтегля токсините

- повишава кръвообръщението в този участък

- отделя кожата от подкожието и благоприятства застойните процеси

- променят се електрическите потенциали на клетъчните мeмбрани на клетките

- повишава се кислородната сатурация

- изтегля патологичните вибрации като студ, вятър, влага от тялото

 

Нашественици тормозят спортистите

Зелен феномен за 24 часа

Басейнът за скокове във вода в Рио де Жанейро осъмна позеленял. Само за 24 часа водата придоби неочаквания цвят, докато тази в съседния водоем за плуване и водна топка остана кристална.

Организаторите не можаха да дадат обяснение за случилото се. Най-вероятно не е спазена пропорцията за хлориране на водата и това е създало условия за развитие на водорасли, които са благоприятствани и от това, че водата в басейна за скокове е с пет-десет градуса по-висока от тази за плуване. Отношение има и силното слънце, което е допринесло за развъждането на микроорганизми.

Решение за коктейл от химикали, които да убият нашествениците, обаче е неприложимо, защото регламентите забраняват такава практика в съоръжения за спортни състезания.

Самите състезатели по скокове във вода бяха изненадани в промяната на цвета, която настъпи само в рамките на 24 часа.

Съоръжението мистериозно промени цвета си, а организаторите все още търсят решение.

 

13957452_10153686954517617_187299985_n

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт