Венета Кръстева: Нашите момичета прекаляват с подобренията

Ако някоя иска да си съсипе участието на световен конкурс, да си направи татуировка, „съветва“ организаторката на двата най-престижни форума за красота

- Венета, доколкото разбирам, тази година в конкурса за красота ще има не две победителки – Мис България Свят и Мис България Вселена, а четири. Очакваш ли да се явят повече кандидатки?

- Да, все още - до 1 септември, могат да се запишат на нашия сайт за кастинга. Включихме два нови конкурса – Мис Европа и Мис Гранд Интернешънъл, като вторият напоследък измести Мис Земя и се утвърди като трети по популярност в света. Затова се отказахме от Мис Земя. Мис Европа също е популярен, най-представителен за европейските страни. Мис Свят си е връх в конкурсната индустрия, той е и най-стар, но Мис Вселена бих казала, че е най-престижният. Мис Свят залага на благотворителност, там няма бикини-тур и разголени тоалети, не може да си участвала в някакъв вид еротични фотосесии – по бельо или бански. Притежателите на конкурса са си англичани – традиционалисти. Мис Вселена залага повече на сценичното шоу. Известен е като конкурсът на Доналд Тръмп. Въпреки че той го продаде, когато влезе в политиката, организаторите са си същите, както и президентката Паола Шугър. Имам чувството, че той продължава да стои зад конкурса, нищо, че последната година, когато присъства, беше 2013-а, когато и аз участвах. Бяхме в Москва, по покана на Путин. Прекарахме 40 дни там,

в един хотел с Тръмп, на един и същи етаж

Ползвахме общи гримьорни, идваше на репетициите. Абсолютно земен човек, който обаче знае какво прави.

- Доста добре познаваш механизмите на конкурсите. Много участия ли имаш?

- Аз съм участвала освен на Мис Вселена (2013 г.) и Мис Свят (2015 г.), и на почти всички конкурси от веригата Мис Туризъм. Бях първата българка, която поканиха на Мис Гранд Интернешънъл през 2105 г. След това взех лиценза и започнах да изпращам наши момичета. Това е тайландски конкурс, притежава го братът на краля. Участвала съм на 16 международни конкурса – няколко в Европа, в Тайланд, Хонконг, Малайзия, Виетнам, Камбоджа, 3-4 в Китай.

- Обиколила си доста страни...

- Искам специално да подчертая, че има много конкурси по света от всякакво естество, но

само Мис Свят и Мис Вселена са наистина на достойно ниво

с изключително професионален екип и тези две събития движат световната модна индустрия. Те са и най-гледаните. След това се нареждат наградите „Оскар“, наградите „Еми“, олимпийските игри и световното по футбол. Сред световните конкурси за красота има още максимум 3-4, които могат да се нарекат достойни и важни. Всичко друго са някакви форуми, където има други интереси – дали ще са материални, дали от друг характер... У нас постоянно се говори, че миски са се явявали и са спечелили някой световен конкурс, а него никой не го е чувал. Казвам го от позицията на участник в Мис Свят и Мис Вселена. Много хора се изказват за модната индустрия, за конкурсите, без въобще да са участвали. В тази сфера няма контрол в момента в България. Всякакви хора могат да създадат някакво събитие, да го кръстят конкурс за красота и да говорят от позицията на професионалисти, а това е супер нелепо при положение, че ти по никакъв начин не си бил в тази сфера, не си видял как работят световните организации. Единствената, която е участвала на Мис Свят и има класиране, е Жени Калканджиева. И е напълно нормално тя да навлезе в модата и организационно, но не и тези, които са спечелили някакви конкурси, за които не сме и чували.

- Неотдавна една участничка в някакъв конкурс каза, че у нас всичко е предрешено, продадено. Така ли е?

- Ако ме питаш конкретно за нея, тя не беше нашата победителка. Вероятно е била посъветвана с цел пиар да наплюе българските конкурси, независимо кои. И тя реши да намести Мис Вселена до тях, твърдейки, че там нещата се уреждат чрез секс. Ако се уреждаха по този начин, може би малки страни като България щяха да са поне сред финалистките... А ние на Мис Вселена нямаме класиране дори в Топ 15. Единственият ни успех, пак казвам, е на Жени Калканджиева на Мис Свят през 1996 г.

 

Божил Добрев: Всяко пътуване се равнява на един университет

Авторът на първия у нас „Пътеводител за електронно правителство” е обиколил пет континента за 50 години

- Откъде дойде тръпката към непознатото?

- Както в някои хора е заложено да могат да свирят на музикален инструмент, да танцуват или да спортуват, явно при мен е заложен стремежът към пътешествия. Още от крехка възраст. Има много книги, които са ме вдъхновявали – като започнем с романите на Жул Верн и великите пътешественици и стигнем до Симеон Идакиев, или до един малко известен, но много сериозен юрист и пътешественик – проф. Константин Кацаров. Така реших, че каквито средства мога да отделя, ще ги използвам за пътувания.

- Не омръзват ли пътешествията?

- Никога не омръзват. Защото винаги има нещо ново, някакво предизвикателство. И това компенсира умората, която се натрупва по време на пътешествията. В момента, в който тръгна да пътувам, вече мисля за следващото пътешествие.

- Може би работата в областта на информационните технологии е стимулът, който ви насочва към различни видове откривателства?

- Без съмнение, опознаването на нови държави, култури, парчета от световната история, кулинарни и музикални традиции, обогатява и променя завинаги. Някои казват, че щом човек открие радостта на пътуването, иска още и още. Едно е сигурно - пътувайки, всеки трупа ценни спомени, които са вечни, докато е жив, и са богатство, което никой никога не може да му отнеме.

- Както във всяко преживяване, и в пътешествията има неща, които ти вдигат адреналина на макс. Какви опасности срещнахте по местата, на които сте били?

- Слава богу, някаква голяма опасност не съм преживявал, но имаше една случка, която доста ни разтресе. Бяхме на кану в река Замбези в Зимбабве, Южна Африка, където се намира водопадът Виктория, и от лявата страна се появиха хипопотами, а от другата крокодили. И трябваше много бързо и внимателно да се измъкнем от това обкръжение. Хипопотамите са огромни животни. Ако обърнат лодката, свършено е с нас. И сме право в устите на крокодилите (смее се).

- Предава ли се страстта към пътуване по наследство?

- Децата ми също обичат да пътуват. Винаги призовавам: пътувайте, днес има много повече възможности и във всяко пътуване можете да видите и хубави, и лоши неща. А хубавите си заслужават. Гьоте казва, че всяко пътуване се равнява на един университет. Благодарение на това съм завършил много университети.

- Как планирате пътуванията си? Кой ви придружава?

- Винаги си набелязвам цел, започвам да проучвам възможностите, избирам с какво да пътувам – било с кораб, било със самолет… Аз съм сред щастливците, които пътуват с любимата жена – Елеонора, и с много добри приятели. Вече 50 години заедно с едно приятелско семейство сме навсякъде по света - Европа, Азия, Австралия.

- Водите ли си статистика за посетените страни?

- Пътувал съм в 80 страни, бил съм в 350 града на пет континента през изминалия половин век. Описал съм природни и културни забележителности, но и забавни и поучителни случки, които могат да са от полза за бъдещите пътешественици. Една от любимите ми теми са срещите с различни хора, които остават незабравими. Има цяла глава, посветена на кулинарните традиции в страните, които съм посетил. В Азия например най-много ми харесаха морските дарове, приготвени на барбекю и с различни лютиви сосове. В Африка опитах месо от зебра и от крокодил. Във Франция ядох капама с риба – както ниe я правим с кисело зеле, ориз и три вида месо, така те слагат три вида риба. Европа влиза ли в полезрението ви или е прекалено близо?

Разбира се, като всеки европеец най-много пътувам из Старата госпожа. Познавам страните около Алпите и направо съм влюбен в Южна Европа с многото слънце, исторически паметници, хубава храна и вино. Северна Европа е студена, но интересна и величествена, страните от Бенелюкс, малките страни, са абсолютен оазис на спокойствие и благоденствие.

 

* Обявиха Сузанита за бедствие заради разголени снимки

* Наталия Гуркова разпуска в лукс

* Внучката на Симеон издава албум

* Глава на римски император излезе край с. Гиген

* Евгени Петков – първият български еко дизайнер

* Нургюл Йешилчай се снима в нов турски сериал - "Гюлпери"

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 29 АВГУСТ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица