Венецуела даде на американските дипломати 72 часа да напуснат страната и обвини Тръмп за електрическата авария

Служители на реда патрулират из улиците на венецуелски градове в опит да спрат мародерства, до които се стигна след прекъсване на електроснабдяването.

Венецуелските власти наредиха днес на американските дипломати да напуснат страната в срок до 72 часа, след като президентът Николас Мадуро обвини американския си колега Доналд Тръмп в "киберсаботаж", предизвикал най-тежката електрическа авария в историята на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса съобщи в Туитър, че американските дипломати във Венецуела трябва да напуснат страната в срок до три дни след провала на преговорите за запазване на "секциите за защита на националните интереси" в двете държави.

"Присъствието на венецуелска земя на тези служители създава риск за мира, целостта и стабилността на страната", се казва в изявление на правителството.

Държавният департамент съобщи вчера, че ще изтегли служителите си от Венецуела тази седмица, като заяви, че присъствието им се е превърнало в ограничение за политиката на САЩ.

Главният прокурор на Венецуела Тарек Сааб заяви днес, че е поискал от Върховния съд да започне разследване срещу опозиционния лидер Хуан Гуайдо по подозрение в участие в "саботаж" на електроснабдителната система на страната.

Хулио Кастро от венецуелска неправителствена лекарска организация съобщи в Туитър снощи, че 24 души са починали в държавни болници от спирането на тока миналия четвъртък досега, посочи Ройтерс.

Венецуела се опитва да възстанови електроподаването, след като на 7 март столицата Каракас и повечето щати във Венецуела останаха без електричество заради авария в най-голямата ВЕЦ в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка