Венецуела затвори границата с Бразилия

Мадуро и Гуайдо се надпреварват с концерти

Русия предупреди за готвена за утре “мащабна провокация”

Венецуелският президент Николас Мадуро нареди затваряне на границата на страната с Бразилия на фона на твърдите намерения на опозиционни лидери да вкарат хуманитарна помощ от съседни държави, предаде Би Би Си.

Мадуро освен това заплаши и да затвори границата с Колумбия, където е струпана най-голяма част от помощите от САЩ. Президентът отрича във Венецуела да има хуманитарна криза и твърди, че желанието за докарване на помощи е “организирано от САЩ шоу”.

Русия пък предупреди, че за утре, когато изтича срокът на поставения от опозицията ултиматум за допускане на хуманитарната помощ, се подготвя “мащабна провокация”. “Развитието на събитията във Венецуела стигна до критична точка. Всички разбират това. За 23 февруари е планирана опасна мащабна провокация - подстрекавано и ръководено от САЩ пресичане на границата на Венецуела от така наречената хуманитарна автоколона”, заяви вчера говорителката на руското МВнР Мария Захарова. По думите й това ще доведе до сблъсъци и ще стане “удобен повод за силова акция по отстраняването на настоящия легитимен президент (Мадуро)”.

Захарова посочи, че е забелязано “прехвърляне на американски спецчасти и техника близо до територията на Венецуела”, а САЩ и техни съюзници от НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси за опозицията.

Същевременно за късно снощи бяха предвидени два паралелни концерта като продължение на схватката между Мадуро и опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който миналия месец се самообяви за и.д. президент и бе признат от САЩ, повечето латиноамерикански държави и редица страни от ЕС. Двата концерта ще се състоят край колумбийската граница, на около 300 м един от друг, от двете страни на моста “Тиендитас”, свързващ колумбийския град Кукута и венецуелския Уреня и блокиран от две седмици от венецуелски военни.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"